Magic Fehér Patrik 2024. 01. 17.

Megjött a mobil, ami ismét világelsővé teheti a Samsungot

Olcsóbb lett tavalyhoz képest a Samsung új csúcsmobil-famíliája, a Galaxy S24-család. Elég lesz ez a globális első hely visszahódításához?

Január 17-én a kaliforniai San Joséban rendezték a legutóbbi Samsung Unpacked eseményt, ahol a dél-koreai gyártó számos újdonságról lerántotta a leplet. A nagyközönséget azonban leginkább az tartotta lázban, hogy a megannyi kémfotót és kiszivárgott információt követően végre bemutatkozik a nagyközönségnek a Galaxy-modellcsalád legfrissebb, S24-es szériája.

Megjelenésükben nincsenek eget rengető különbségek a Galaxy S24 és a Galaxy S23 között, az elődöket leginkább tudásban múlja felül a három készülékből álló (Galaxy S24, Galaxy S24+, Galaxy S24 Ultra) új generáció. Képátlóban sincs különbség a két Ultra között (6,8 col), a Galaxy S24+ 6,7, a Galaxy S24 6,2 colos.

Megjött a mobil, ami ismét világelsővé teheti a Samsungot

A legnagyobb újdonságot a mesterséges intelligencia térhódítása jelenti. Az újonnan bevezetett Galaxy AI célja, hogy segítsen az élet szinte minden területén, különösen – a telefon legalapvetőbb funkciójából kiindulva – a kommunikációban. Ennek leglátványosabb megnyilvánulása az, ahogyan a mobil leküzdi a nyelvi akadályokat.

Egyrészt az Élő fordítás alkalmazás segíthet ebben, mely kétirányú, valós idejű hang- és szövegfordítást végez a telefonhívások során. Nincs szükség harmadik féltől származó alkalmazásra, az eszköz mesterséges intelligenciája pedig bizalmasan kezeli a beszélgetések tartalmát, és megvédi a személyes adatokat. A Tolmács valós időben fordítja le az élő beszélgetéseket, így a kommunikáló felek osztott képernyős nézetben olvashatják el a beszélgetőtárs által szóban elmondottak szöveges átiratát a kiválasztott nyelvre lefordítva. Ez a funkció mobil-adatforgalom vagy wifiszolgáltatás nélkül is elérhető.

Karikázással is kereshetünk, ez is új funkció

Karikázással is kereshetünk, ez is új funkció

A Chatsegéd az üzenetekben és egyéb alkalmazásokban tökéletesítheti a társalgás hangnemét, hogy a mondandó a felhasználók eredeti szándékának megfelelően hangozzon. A Samsung gyári billentyűzetébe integrált mesterséges intelligencia 13 nyelven, valós időben fordítja az üzeneteket, az e-maileket vagy egyéb szövegtartalmakat.

Amennyire fontos a kommunikáció, napjainkban annyira fontos egy mobilnál az, hogyan lehet vele kamerázni. A Samsung ehhez is bevetette az AI-t, a ProVisual motor a gyártó közleménye szerint átalakítja a képrögzítési lehetőségeket, még nagyobb kreatív szabadságot kínál a felhasználóknak a tartalomgyártás bármely fázisában.

Megjött a mobil, ami ismét világelsővé teheti a Samsungot

A legjobb kamera ezúttal is a titánkeretes Ultrán található, Quad Tele rendszerének új, ötszörös optikai zoomja az 50 megapixeles kameraszenzorral párosulva az Adaptív képérzékelőnek köszönhetően kétszeres, háromszoros, ötszörös és tízszeres nagyítás esetén is optikai minőségű teljesítményt kínál. A továbbfejlesztett digitális zoommal a képek százszoros nagyítás esetén is kristálytiszták maradhatnak. Továbbfejlesztették az éjszakai felvételkészítést, de a lassított felvételek is szebbek, a HDR-képkészítésnél pedig már előnézetben láthatjuk, milyen lesz az eredmény.

A megapixelek egyébként nemigen változtak az elődhöz képest, főleg optikai zoomban javult a Galaxy S24-széria.

A Samsung Galaxy S24-család kamerái

A Samsung Galaxy S24-család kamerái

A telefonokat a Galaxyhoz tervezett vagy készült processzorok hajtják, a csúcsmodellnél a nyolcmagos Snapdragon 8 harmadik generációs chipje dolgozik. Szusszal is bírja a mobil, akkumulátora ugyanis 5000 mAh-s (S24: 4000 mAh, S24+: 4900 mAh), készüléktől függően ez 29-31 óra videólejátszásra elég. Ellenfényben is mindig  látni a kijelzőn történő dolgokat, csúcsfényereje 2600 nit – nagy előrelépés ez a tavalyi 1750-hez képest.

Az Ultrából 256, 512 GB-os, illetve 1 TB tárhellyel rendelkező változatok készülnek majd. Az S24+ nem kapja meg a terás háttértár lehetőségét, míg a sima S24 „csak” 128, illetve 256 GB memóriával érkezik.

Megjött a mobil, ami ismét világelsővé teheti a Samsungot

Míg tavaly 4-essel kezdődtek a Galaxy-mobilok árai, idén megúszhatják a vásárlók 400 ezer forint alatt is, ha új Samsung-csúcsmobilra költenek. A 8 GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24 modellek 128 GB és 256 GB verziója 369 990 és 399 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A 12GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24+ 256 GB, illetve 512 GB méretű változata 479 990 és 529 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Galaxy S24 Ultra készülékek 256 GB méretű változata 599 990 forintért, 512 GB méretű változata 649 990 forintért, 1TB méretű változata pedig 749 990 forintért lesz kapható.

Megjött a mobil, ami ismét világelsővé teheti a Samsungot

A készülékek 7 éves biztonsági frissítést és 7 generációs operációsrendszer-frissítést kapnak, így nem válnak egy-két év után eldobós mobillá. Ha már eldobás: több helyen is újrahasznosított alapanyagokat használt a Samsung a készülékek megalkotásakor, került pl. az akkumulátorokba is. A hangszórók 100%-ban újrahasznosított, ritkaföldfémből készült elemekből készültek.

A Samsung főleg a mesterséges intelligencia kihasználása terén gurított nagyot a készülékcsaláddal. Céljuk nem lehet más, mint ismét a világ első számú okostelefongyártójává válni – tavaly erről a címről lecsúsztak az Apple-lel szemben: