Magic Kováts Olivér 2024. 02. 08.

Lenyűgöző fotókon az űrkutatás történelmi pillanata

Már négy évtized eltelt azóta, hogy elvégezték az űrkutatás első bekötetlen űrsétáját. A nem épp veszélytelen vállalkozásról készült képek magukért beszélnek.

„Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek” – örökzöld szállóigévé vált Neil Armstrong kijelentése, miután 1969. július 20-án első emberként léphetett a Hold felszínére. Csaknem 15 évvel később hasonló léptékű mérföldkőhöz érkezett az űrkutatás: mint azt a NASA felidézte, a napokban volt 40 éve annak, hogy

1984 februárjában a két űrhajósuk korábban feltérképezetlen vizekre evezett, és elsőként végeztek kötél nélküli űrsétát.

Hevederes, “köldökzsinóros” űrsétákat természetesen korábban is végeztek, az első a szovjet Alekszej Leonov nevéhez fűződik még 1965-ből. 

Miközben a fényképtechnológia négy évtizede korántsem tartott ott, mint napjainkban, mai szemmel nézve is lélegzetelállító felvételek készültek az űrutazásról:

9 fotó megtekintése

A Space Shuttle Challenger (STS-41B) legénysége február 3-án indult útnak negyedik küldetésére. A NASA új, különleges műveleti egysége február 7-én írt történelmet az első szabad űrsétával: Bruce McCandless a speciális, nitrogéngáz-hajtóművel ellátott szkafanderben 98 méterre távolodott el az űrsiklótól. Bár a kép alapján nehezen képzelhető el, McCandless ugyanakkora, azaz több mint 28 ezer kilométer/órás sebességgel utazott a Föld körül, mint a Challenger.

Korabeli beszámolók alapján McCandless még viccelődött is a küldetés alatt:

Lehet, hogy Neilnek ez egy kis lépés volt, nekem azonban egy baromi nagy ugrás

– utalt Armstrong korábbi híres mondatára. Pár nappal később egyik társával, Robert Lee Stewarttal egy közös, 12 óra 12 percen át tartó expedíciót is végrehajtott.

1984. február 9. – Robert Lee Stewart szabadon lebeg az űrben (Fotó: NASA)

Fotó: NASA

A képet McCandless készítette, a raktér jobb felső sarkánál látszik Stewart (Fotó: NASA)

1986 januárjában egy kilövés során a Challenger megsemmisült, a balesetben a legénység fedélzeten lévő hét tagja életét veszítette. A későbbiekben még kétszer vetették be a kötél nélküli űrsétára alkalmas egységet (MMU), utána viszont biztonsági okokra hivatkozva már nem alkalmazták. Még 1994 őszén sor került egy kötél nélküli űrsétára, azzal a céllal, hogy az egyszerűsített segélynyújtást segítő SAFER-hátizsákot teszteljék.

Forrás: Gizmodo, NASA
Kép(ek) forrása: Nyitókép: NASA