Magic Kovács Miklós 2024. 02. 22.

A TikTok tette menővé ezt a fényképezőt

Rákattant egy fényképezőgépre a TikTok népe, ami ezért egyből drága, keresett ritkasággá változott, a buliból pedig maga a gyártó sem marad ki.

A Fujifilm X100V egy prémium kompakt fényképezőgépként igazi retró stílusban hódított a fotósok között. Keresett darab volt, de azért nem egy tömegmodell, mivel fix 35 mm-es f/2-es fényerejű lencséje nem széles körű felhasználásra való. Árából már bőven futotta cserélhető objektíves darabokra, az ilyen konstrukciók értéke pedig szépen, egyenletesen csökken az évek múlásával. 

A TikToknak köszönhetően viszont pont az ellenkezőjét tapasztalhatták a fotózás szerelmesei. Az X100-as sorozat ára emelkedni kezdett az elmúlt években, mivel a közösségi oldalon egyre többen osztották meg a kamera különleges, analóg filmeket szimuláló üzemmódjait. Mivel profi és látványos funkcióról van szó (az X100V tizenegy különféle régi 35 mm-es filmet tud szimulálni), a gépet egyre több véleményvezér mutatta meg, és a lájkokkal együtt nőtt az érdeklődés is. 

Erre a japán gyártó is felfigyelt, és készek kielégíteni a vásárlói igényeket. Kapva az alkalmon piacra dobtak egy frissített verziót, hogy ne kelljen a használtpiacon vadászniuk szegény vevőknek. 

A TikTok tette menővé ezt a retró fényképezőt

A hatodik generáció X100VI 40,2 megapixeles felbontással érkezik, és bár megtartotta ugyanazt a retrós formát, sokkal gyorsabb felvételi sebességgel, házba épített stabilizátorral, maximálisan 6,2K 30p-s videóval vértezték fel. Videó szempontjából 4K-s felbontással 60 kép/mp frissítéssel, fullHD-ban 240 kép/mp sebességgel is képes rögzíteni.

A Fujifilm X100VI már előrendelhető 570 ezer forintnyi dollárért ezüst vagy fekete színben, a szállítás pedig 2024. márciusának elején várható. Aki pedig igazi gyűjtői darabra vágyik, villantani akar a TikTokon, az kérhet speciális kiadású változatot is a Fujifilm 1934-ből származó márkalogójával gravírozva 2000 dollárért (713 ezer forint).

Forrás: Engadget
Kép(ek) forrása: Fujifilm