Magic Fehér Patrik 2024. 02. 27.

Megmutatták a világ első lebegő pénzérméjét

Különleges technológiát rejt a megszokott érmékhez egyáltalán nem hasonlítható apró. Fizetni is lehet vele, de elég rossz üzletet jelentene erre használni.

Nem megszokott, hogy egy pénzérmét egy technológiai expón mutassanak be a nagyközönségnek, de a lengyel állami pénzverde épp így tett februárban, amikor a berlini technológiai fórumon leplezte le újdonságát.

Az UFO MP-1766 nevet viselő érme egy repülő csészealjra hasonlít mind alakját, mind mintázatát tekintve, ám ezen felül még

lebeg, illetve világít is.

Előbbi tulajdonságát a benne található aprócska motornak köszönheti, mely elektromágneses mezőt generál, ezzel a hozzá tartozó spéci alap fölött lebeg az érme. Fényeit a sötétben fluoreszkáló festékanyagok adják, beépített fényforrással nem rendelkezik az aprópénz.

Elkészült a világ első lebegő pénzérméje

Nevében az MP-1766 eredetileg a lengyel pénzverdére és annak alapítási évére utalt, de egy sikeres partnerségnek köszönhetően már a névértéket is jelöli – az érme ugyanis hivatalos fizetőeszköz Kamerunban: 1766 frankot, átszámítva kb. 1050 forintot ér az apróság.

Persze nem éri meg a reggelinket egy ilyennel kifizetni: mindössze 510 darab készült a 6 cm átmérőjű, főként ezüstből készült, 217 grammot nyomó érméből, melyet a gyűjtők már el is kapkodtak elővételben, még a borsos, 900 eurós (kb. 350 ezer forintos) ár ellenére is.

A lengyel állami pénzverde egyébként szeret innovatív lenni: 2016-ban ők mutatták be a világ első gömb alakú pénzérméjét is.

Kép: Karol Serewis/Gallo Images Poland/Getty Images

Kép: Karol Serewis/Gallo Images Poland/Getty Images

Forrás: Mint of Poland