Magic Kovács Miklós 2024. 02. 28.

Ez a legelegánsabb ruha, amit férfi felvehet

Ha a brit uralkodóhoz hívnak meg vacsorázni, vagy esélyesek vagyunk a Nobel-díjra, akkor valószínű, hogy így kell megjelennünk.

Sokak szerint a férfilét történelmének egyik legnehezebben megmagyarázható öltözködési szabálya a fehér nyakkendő, vagyis a “white tie“.  Ez a legfelsőbb szint, a vörös szőnyeg divatja, amely túlmutat a hétköznapi öltönyökön.

Gyökerei a 19. század végére vezethetők vissza, amikor az arisztokraták és a királyi családok tagjai a puszta bőség szimbólumaként viselték a partikon. Napjainkra is megmaradt ez az exkluzivitás, ez a legformálisabb öltözködési kategória, amely szigorúan meghatározott elemeket követel meg.

2011: az Egyesült Államok akkori elnöke, Barack Obama II. Erzsébet brit királynő mellett. Ha egy vacsorán a brit uralkodó mellé szól a meghívónk, akkor valószínűleg nem ússzuk meg a fehér nyakkendőt. (Fotó: Lewis Whyld – WPA Pool/Getty Images)

Ezektől a ruhadaraboktól eltérni nem lehet: frakk, nadrág, fehér ing keményített mellrészes pikébetéttel, fehér mellény, fehér nadrágtartó, speciális, egybeszabott, belebújós lakkcipő masnival, fehér, kézzel kötött csokornyakkendő a készlet része. Ezen a szinten nincs helye az öltözködési szabályok lazításának vagy a személyes stílusnak. 

A helyes megjelenéshez elengedhetetlen a ruhadarabok tökéletes méretezése, egy frakk nem lóghat, nincs kilógó lábszár, mindennek tökéletesnek kell lennie. A kötelező elemeken felül azért van némi mozgástér, vannak megengedett kiegészítők, mint a fehér kesztyűk, a cilinder, a fehér hajtóka vagy bokréta és a fekete lakkcipők szalagfűzővel vagy anélkül.

Karórát általában nem illik viselni “white tie”-hoz, de ha valaki egyénieskedne, csakis valami igen visszafogott, minőségi (benyomást keltő), kis méretű, bőrszíjas alkalmi óráról lehet szó – stílusban a Cartier Tank, a Jaeger-LeCoultre Reverso, a Patek Philippe Calatrava lehet irányadó.

Napjainkban a legkiemelkedőbb eseményeken írják csak elő ezt a viseletet. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Napjainkban a legkiemelkedőbb eseményeken írják csak elő ezt a viseletet. (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

White tie öltözködési szabályt nem kérnek holmi esti bulikhoz!  Ez tényleg a legkiemelkedőbb kategória, királyi ceremóniákra, állami vacsorákra, fogadásokra, nagyon formális esküvőkre, magas rangú díjátadókra szokták ezt előírni a meghívókban. 

Fotó a Nobel-díj átadási ceremóniáról. Ezen a képen látszik miért kell komolyan venni a meghívóban a "white tie" öltözködési meghatározást. Ide beülni egy hétköznapi öltönyben elég ciki lenne. (Fotó: Pascal Le Segretain/WireImage)

Fotó a Nobel-díj átadási ceremóniáról. Ezen a képen látszik miért kell komolyan venni a meghívóban a “white tie” öltözködési meghatározást. Ide beülni egy hétköznapi öltönyben elég ciki lenne. (Fotó: Pascal Le Segretain/WireImage)

Ha ezt látjuk a meghívóban, akkor nem csak nekünk kell frakkért szaladni. Hölgykísérőnknek is meghatározott szabályok szerint kell megjelennie: nagyestélyit kell viselnie, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.