Magic Fehér Patrik 2024. 05. 07.

Ritka felvételek kerültek elő a száz évvel ezelőtti Magyarországról

A világ egyik legnagyobb filmhíradós archívuma eddig ritkán látott felvételek segítségével nyújt betekintést Magyarország száz évvel ezelőtti életébe.

A filmhíradók nem csak itthon voltak rendkívül népszerűek, annak idején világszerte beültek a mozikba az emberek, hogy ilyen formában tájékozódjanak arról, mi történik a világban. A briteknél is így ment ez, az ott működő Pathé News 1910 és 1970 között készített filmjeit.

A filmhíradós korszak lezárulta után megtalálták a maguk helyét a világban azzal, hogy archívumukat digitalizálni kezdték. Immár kb. másfél évtizede a British Pathé számít a világ egyik legnagyobb filmhíradó-archívumának, melynek mérete folyamatosan bővül. YouTube-csatornájuk rendkívül népszerű, cikkünk megjelenésekor 3,2 millió feliratkozó követi őket, videóikat pedig 1,4 milliárd alkalommal indították el.

A felületen mindig tudnak újat mutatni, a napokban például elindították az Everyday Life in… (Mindennapi élet…) című sorozatukat. Ennek első epizódja Magyarországot mutatja be a két világháború között, egészen pontosan 1920-tól 1937-ig, ha a felvételek készítési idejét nézzük.

Budapestet és a vidéket egyaránt bemutatja a filmválogatás. A fővárosi életből főként a fürdőkultúrát, illetve az általános jólétet lájuk. Hosszabban inkább az “Európa pampáin” élő, a társadalom legalsó rétegeihez tartozó juhászokkal és egyéb, a mezőgazdaságban dolgozó emberekkel foglalkoznak.

Az életmódfilmek közé egy hagyományos hírt is betűztek a Duna 1937-es áradásáról, mely az Alföld jelentős részén problémákat okozott a belvízzel együtt, ahogy az a légifelvételeken is látszik.

Forrás: British Pathé
Kép(ek) forrása: Fortepan / TEHTUBE