Magic Fehér Patrik 2024. 05. 13.

Különös hibrid a puska és a kamera szerelemgyereke

Erre az értékes fényképezőritkaságra nyugodtan lehet mondhatni, hogy jó fotókat lehet vele lőni.

A fotózás szerelmesei számára igazi lélekemelő eseménynek ad otthont Wetzlar városa június 8-án. A német kisváros amúgy is fotós főváros, hiszen a világhírű optikai rendszereket gyártó Leicát is itt alapították, az említett napon azonban különböző fotós ritkaságokat bocsátanak árverésre a Leitz Photographica Auction 44 keretein belül.

Az eladásra kínált értékek közül az egyik legérdekesebb a E. Leitz New York Leica Gun Rifle nevet viselő darab. Első ránézésre, de még másodikra is egy puska és egy kamera szerelemgyerekét látjuk magunk előtt, és ami azt illeti, nagyjából erről is van szó. Annak idején ugyanis gyártottak ilyen kamerákat, ez a fényképező ebben a formában konkrétan 1938-ban készült.

Ezek a felépítmények ritkaságok voltak már a maguk idejében is, ezt a konkrét verziót (középpontjában egy Leica IIIb fényképezővel) például mindössze egy évig készítették 1938 júliusától. Fejlesztésében Attilio Gatti olasz felfedező és afrikai vadállatfotós is részt vett. A puskatus végződés egyszerűen a stabilitást szolgálta, a géppel amúgy pont ugyanúgy kell célkeresztbe venni a lefotózandó tárgyat, mintha le akarnánk lőni valamit. Gyorsan mozgó állatoknál ez megkönnyítette a fotósok dolgát.

Egy Leica puska-fényképező egy korábbi árverésen (Kép: Fiona Hanson - PA Images/PA Images via Getty Images)

Egy Leica fényképezőpuska egy korábbi árverésen (Kép: Fiona Hanson – PA Images/PA Images via Getty Images)

Az aukció szervezői szerint mindössze 12-14 ilyen puska lehet a világon, ennyire jó állapotúval azonban még ők sem találkoztak. Nem is csoda, hogy indulóára 120 ezer euró (46,4 millió forint), de a szakértők nem tartják kizártnak, hogy a licit során 240-300 ezer euróig (92-116 millió forint) is eljut majd.

Forrás: Leitz Photographica Auction
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Leitz Photographica Auction