Magic Kovács Miklós 2024. 06. 03.

Lábkoptatóan hosszú, gyönyörű túraút csábít Portugáliába

Portugália új, modern, több ezer kilométeres túrautak kiépítésével csábítja a turistákat az ország belső, ismeretlenebb régiói felé.

Portugáliát eddig is érdemes volt útba ejteni, az óceán hullámai, a felejthetetlen napsütés, a kultúra, a helyi vendégszeretet, különleges ételek, Lisszabon utcái és a világhírű portói mind megérték a látogatást. Most a lista egy új elemmel bővül, ennek pedig az igazi kalandkereső, kihívásokat vállaló túrázók fognak igencsak örülni. A helyi döntéshozók már észlelték, hogy a nyár és pár város igazán vonzó az utazóknak, pedig az ország maga még sok látnivalót tartogat.

Ezért egy új túraútvonalat hoztak létre, ami a turistákat eddig ismeretlen helyekre tereli majd.

A körút 3000 kilométeres lesz, amivel a világ leghosszabb körbe érő gyalogútja kitüntető címet is bezsebeli. Ez része a portugál programnak, ami az egészséges életmódot köti össze a turizmussal. A Palmilhar Portugal elnevezésű projekt az ország kevésbé fejlett régióiba vinné el a turizmust a nyári, frekventált időszakon kívül. 

Az ország belső régióit kötik be a turizmus vérkeringésébe Portugáliában (fotó: Sergio Formoso via Getty Images)

Az ország belső régióit kötik be a turizmus vérkeringésébe Portugáliában (fotó: Sergio Formoso via Getty Images)

Hosszú évek kellenek még a teljes befejezéshez, de az első szakaszt már idén júliusban megnyitják Alenquer környékén, Lisszabon közelében. A teljes kör valódi országjáró túra lesz, hasonló, mint Magyarországon a kéktúra útvonala, érint majd óceánpartot, romantikus kis falvakat, szőlőtermelő vidékeket, a határt északtól délig.

Egy applikáció segíti majd a felfedezőket, akik egy fizikailag létező útlevelet is kapnak, amibe a kijelölt helyeken gyűjthetik a pecséteket. Az év végéig már 15 szakasz megnyitását tervezik a Trás-os-Montes régióban. A Tras-os-Montes lakói, a “trasmontanók” Portugáliában többek közt szűkszavú beszédükről ismertek, keményen dolgozóknak, vakmerőknek és erős jelleműeknek tartják őket. 

 
Kép(ek) forrása: Sergio Formoso - Getty Images