Magic Kovács Miklós 2024. 06. 28.

Vörös lidércet kapott el videón a NASA űrhajósa

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített videón bukkantak fel a ritkán észlelhető, villanásszerű vörös lidércek. Nagyszerű fogás.

1989 óta tudunk a különleges magaslégköri fényjelenség, a vörös lidérc létezéséről. A vörös lidércek kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után. A vörös színű jelenség csak a másodperc törtrészéig villan fel a lecsapó villámokkal egy időben.

A jelenségek változatos formát ölthetnek, megnevezésük a népi hiedelmekre utal – angolul red sprites-nak, azaz vörös manóknak, tündéreknek hívják őket. A létrejöttükhöz szükséges elektromos térerősség nagyobb villámkisülések után alakulhat ki rövid időre a viharfelhő és az ionoszféra alsó határrétege között – írta a jelenségről az Időkép. 

Óriási mázli fotón elkapni, szabad szemmel észlelni lehetetlen, mert olyan rövid ideig tart, és a Földről rálátni sem egyszerű, mert a lidércek 80 kilométeres magasságban a legfényesebbek. Van azonban egy kitűnő megfigyelési pont: a Nemzetközi Űrállomás fedélzete. 

A NASA űrhajósa, Matthew Dominick a közelmúltban kapott el egy ilyen vörös lidércet, amikor 4K-felbontásban rögzített time-lapse videót egy tomboló, villámokkal teli viharról. A fotó június 3-án készüt, a képhez 50 mm-es fókusztávolságú lencsét használt. A videóban nagyjából a tizenötödik másodpercnél villan fel a jellegzetes fényjelenség.

Magyarországon 2003 óta kutatják a vörös lidérceket, az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének 2007-ben sikerült először ilyen jelenséget fotóznia Lengyelország fölött, Magyarországon 2011-ben sikerült megfigyelniük vörös lidérceket.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: nyitókép: mdesigner125/Getty Images