Magic Erdős Norbert 2024. 07. 22.

Vérfarkasidéző teliholdat fotóztak Magyarországról

Aki esetleg lemaradt volna vasárnapi holdkeltéről, az most bepótolhatja: az egyik hazai időjárási portál csodás fotókat osztott meg a felkelő teliholdról.

Először is tegyük tisztába, mi is az a telihold. A Holdnak nincs saját fénye, csupán a Napét veri vissza, így a Föld körüli keringése során a megvilágítása állandóan változik a Nap–Föld–Hold rendszer pozíciójának függvényében. A köznyelv szerint a Hold megtelik, majd elfogy. A holdfázisok újholddal kezdődnek, ekkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, és pontosan a túloldalát világítja meg a Nap.

Nagyjából egy hét alatt egyre növekedve éri el az első negyedet (innen származnak naptáraink hetei), amikor a Föld–Hold–Nap pontosan derékszöget zár be egymással. Mivel minden nap átlagosan kb. 50 perccel később kel és nyugszik, egyre többet látható a már sötét égbolton. Újabb egy hét elteltével következik a telihold. Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé, és a felénk eső oldalt éri a napsugár, a holdkorong teljessé válik (Ha a Föld pontosan a Nap és a Hold közé esik, akkor van holdfogyatkozás).

A legutóbb vasárnap csodálhattuk meg a teliholdat, amely káprázatosan szép, narancssárgán izzó színekben pompázott, bevilágítva a sötét éjszakát – számolt be róla az Időkép.hu.

Az alábbi fotókat a portál észlelői készítették:

Fotó: Vincze András

Fotó: Vincze András

Mi a köze a teliholdnak a farkasemberekhez?

A farkasember vagy vérfarkas mitológiai lény. Minden teliholdkor emberi mivoltából kivetkőzve viselkedik, saját barátját, de akár szeretteit is képes megölni. Ilyenkor önkontrollra képtelen. A farkasember legendája az emberiség egyik legősibb és legismertebb mítosza. A vérfarkasokról szóló, alakváltós történeteket megtaláljuk a világ minden táján. Egyes elemei a sámánizmusra vezethetők vissza. Olyan területeken is találkozni párhuzamaival, ahol nem élnek farkasok (például Brazíliában jaguárember, Japánban rókaember). Hasonló lény a wendigo, az algonkin indiánok vérfarkasszerű mitológiai alakja.

Fotó: Iamari

Fotó: Iamari

A narancssárga színt pedig az okozza, hogy a Hold fénye valójában a Napé, amely különböző hullámhosszokból áll, gondoljuk csak a szivárványra. A felkelő Holdat azért látjuk narancssárgának, mert a hullámhosszok közül a kék jobban szóródik az atmoszférában, mint a vörös.

Fotó: Ángyán Krisztián

Fotó: Ángyán Krisztián

Fotó: Ángyán Krisztián

Fotó: Ángyán Krisztián

Forrás: NASA, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Időkép.hu, Nyitókép: Getty Images/Aumphotography