Magic Kovács Miklós 2024. 08. 14.

Egy titkos raktárban őrzik a Titanic kincseit

Csak egyetlen cég gyűjtheti a világon a Titanicról származó ereklyéket, amelyeket egy titkos raktárban tárolnak az Egyesült Államokban.

Egy aligátorbőrből készült kézitáska és apró parfümös fiolák, amelyek még mindig intenzív illatot árasztanak – néhány példa a felbecsülhetetlen értékű tárgyak közül, amelyeket megmutattak a BBC újságírójának, aki betekinthetett a világ talán egyik legizgalmasabb, zárt raktárába. 

A raktár pontos helye, ahol ezeket őrzik, hétpecsétes titok, mivel a kincsvadászok biztosan lecsapnának a hatalmas fogásra. Annyit árult el a BBC munkatársa, hogy valahol az Egyesült Államokban, Georgia államban, Atlantában található.

A raktár tele van ezernyi tárggyal: egy felfordított fürdőkádtól és horpadt hajóablaktól kezdve finoman vésett üvegáruig és apró gombokig.

Aligátorbőr táska

“Igazán gyönyörű, divatos kis táska”, hozott fel egy példát Tomasina Ray, az RMS Titanic Inc. gyűjteményének igazgatója. A táska aligátorbőrből készült, amely túlélte az Észak-Atlanti-óceán mélyén töltött évtizedeket.

A benne lévő kényes tárgyak is jó állapotban maradtak fenn, felfedve tulajdonosának, egy Marian Meanwell nevű harmadosztályú utas életének apró részleteit. Az iratokból kiderült, hogy Meanwell egy 63 éves hölgy volt, aki az Egyesült Államokba utazott, hogy a nem sokkal korábban megözvegyült lányával legyen.

4 fotó megtekintése

Az orvosi vizsgálati kártyája is a táskában volt, mivel minden harmadosztályú utasnak bizonyítania kellett, hogy nem visz betegséget az USA-ba. De ez a vízkárosult dokumentum egy tragikus sorsfordulatot is feltárt: Marian Meanwell eredetileg a Majestic nevű hajóra foglalt jegyet, azaz egy másik járatra. De az nem indult el, így a kártyán a Majestic át van húzva, áthelyezték a Titanicra, így egyike lett annak az 1500 embernek, akik életüket vesztették.

A gyűjteményben van egy érintetlen, felbontatlan pezsgősüveg is.  Amikor a Titanic 1912-ben elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött, a hajó kettétört, és tartalma szétszóródott, hatalmas törmelékmezőt hozva létre.

A hajó darabjai is a gyűjtemény részét képezik (Fotó: Michel Boutefeu/Getty Images)

A hajó darabjai is a gyűjtemény részét képezik (Fotó: Michel Boutefeu/Getty Images)

“Sok üveg van az óceán fenekén, és sok konyhai eszköz, leveses fazék, edény is, mert a Titanic valójában az egyik konyha környékén tört ketté” – mutatott rá Ray. Ezernyi üveg pezsgő volt a fedélzeten. A hajó tulajdonosa azt akarta, hogy az első osztályú utasok a lehető legfényűzőbb élményben részesüljenek, pazar környezettel és a legfinomabb ételekkel és italokkal.

Ilyen luxusban pihenhettek akik az első osztályra váltottak jegyet. (Fotó: Universal Images Group/Getty Images)

Ilyen luxusban pihenhettek akik az első osztályra váltottak jegyet. (Fotó: Universal Images Group/Getty Images)

Az amerikai cégnek egy 1994-es bírósági ítélet biztosította a jogot, hogy egyedüliként a világon összegyűjthesse a Titanic ereklyéit.  De ezt szigorú feltételek mellett kell tennie, nem értékesítheti a tárgyakat külön-külön, a gyűjteménynek egyben kell maradnia.

A cég eddig csak a roncsot övező törmelékmezőből gyűjtött, de most egy tárgyat szeretnének kiemelni magából a roncsból is: a Marconi-féle rádióberendezést, amivel a Titanic leadta a segélyhívást a tragikus éjszakán. Ezzel azonban sokan nem értenek egyet, az ötlet kritikusai szerint a hajóroncs egy sírhely, amit nem szabad bolygatni. 

Ettől függetlenül a felfedezés folytatódik, a csapat legutóbbi expedíciója során új, ígéretes tárgyakat azonosítottak a törmelékmezőben, amelyeket a jövőbeli merülések során felszínre akarnak hozni.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: nyitókép: Roger Viollet via Getty Images