Magic Kovács Miklós 2024. 09. 07.

Itt a 67 milliós whisky, amit alig lehet kitölteni

Kétszáz éve készít már whiskyt a legendás skót lepárló, a The Macallan. Méltó módon ünneplik meg a jeles évfordulót: páratlan párlatot dobnak piacra.

Igazi nagy durranással készültek az exkluzív italok gyűjtőinek, a TIME:SPACE kollekcióval, ami tényleg egyfajta időutazás, a csomagban ugyanis ott rejlik a legöregebb whisky, amit valaha kiadtak. 

Az ünnepi csomag két részből áll, egy igazi limitált szériából, amelyből – az évek számának megfelelően – csupán kétszáz palacknyi készül, és egy vagyont, nagyjából 67,5 millió forintnak megfelelő összeget kérnek érte. Mellette elérhetőbb áron, a “tömegek” számára kínálják a Time:Space Masteryt, amelyért már csupán 1100 fontot (513 ezer Ft) kérnek. 

Rendhagyó kialakítás 

Előbbi az igazi trükkös, lélegzetelállító csomag, ebben ugyanis ott van a legöregebb, 84 éves ital, és mellette egy fiatal, 5 éves is, egy veterán autók kerekére emlékeztető dupla üvegben. A palack egy elegáns, fából készült tárolóba kerül, melyen kétszáz tüskeszerű – ne feledjük, Skócia nemzeti szimbóluma tüskés bogáncsvirág – dekoráció jelzi a lepárló elmúlt kétszáz éves történetét.

Itt a 67 milliós whisky, amit alig lehet kitölteni

Az üveg maga is trükkös darab, direkt nehezen megfogható, és nem is lehet csak úgy letenni, gondtalanul az asztalon hagyni.

Magának a kibontásnak, az italok kitöltésének ceremóniának kell lennie, egy ünnepi pillanatnak, és ez a csomagolás lényege, csak a megfelelő sorrenben, egyfajta rituálét követve történhet az értékes nedű poharakba töltése. 

Két ital egyben

Ez a kialakítás szándékos, a Macallannál így akarták elérni, hogy a tulajdonos odafigyelve, egyfajta kötődést kialakítva, óvatosan bánjon az itallal. A kerék külső körében található a 84 éves ital tölfgyahordóban érleltek. Ezek a hordók hagyományosan Spanyolországból érkeznek, ahol első körben sherryt tároltak bennük. A sherryvel való kezelés (envinado) az módosítja a tölgy ízkomponenseit.  

Itt a 67 milliós whisky amit alig lehet kitölteni

Ennél a whiskynél joggal kérdezhetjük, hogy legurítasz egyet? Bár sokan azért nem fogják házibulin ellocsolni a 67 milliós befektetést, de sose lehet tudni

Tehát ez a whisky található a külső gyűrűben, egy igazi különlegesség, páratlan ritkaság, amit ellensúlyoz a középrészben található, kivehető palack. Ebben egy mindössze ötéves single malt whisky lötyög, amit a Macallan új lepárlóüzemében készítettek.

Így találkozik múlt és jelen a nemes italban, de mivel csillagászati áron kínálják a különlegességet, valószínűleg kevesen fogják egymás után kóstolni a két italt. Gyűjtői darab lesz, a “bárszekrény” éke, egyfajta befektetés, amely majd később árverésen kereshet majd új gazdát.

Forrás: Macallan
Kép(ek) forrása: Macallan