Magic Fehér Patrik 2024. 10. 15.

Elkészült a világ legkisebb Rubik-kockája

Szinte alig lehet megfogni a Japánban készült apróságot, mely méretével Guinness-rekordot is döntött. Gyűjtői darab a játék, ennek megfelelően borsos az ára is.

Idén 50 éves a Rubik-kocka. A magyar játékot szerte a világon kedvelik, több helyen ünnepelték is a fél évszázados születésnapot. Japánban is készültek: a MegaHouse nevű játékgyártó a világ legkisebb bűvös kockájával rukkolt elő a jubileumra.

13 fotó megtekintése

Játékuk bemutatását komoly előkészületek előzték meg. Négy éve merült fel az ötlet, hogy megalkossák a lehető legkisebb, de még játékra alkalmas Rubik-kockát, 2022-ben pedig neki is láttak ennek. Az eredmény egy fél centi élhosszúságú “kocka” – egészen pontosan 4,9 * 4,92 * 4,99 mm-es téglatest, nem tökéletes – lett, melynek részei valóban forgathatóak.

Elkészült a világ legkisebb Rubik-kockája

Habár századmilliméteres szinten vannak eltérések a lapok méretei között, a mechanikus részek elkészítését egy olyan cégre bízták, akik ilyen kicsi méretben is precízen vágnak. A játékból ezret kellene egymásra halmozni, hogy akkora helyet foglaljon, mint az eredeti Rubik-kocka, tömege pedig mindössze 0,33 gramm.

Elkészült a világ legkisebb Rubik-kockája

A Guinness-rekorder játék kapcsán nincs hír arról, hogy hány példány készül belőle, az azonban leszögezhető, hogy nem sok. 777 777 jenért (1,9 millió forintért) ugyanis biztosan nem fognak érte kapkodni a tömegek, de azt el tudjuk képzelni, hogy néhány tehetős rajongó vesz belőle. Aki megrendeli, annak egyébként jövő áprilisig kell várnia, mire kézbe veheti az apróságot.

Forrás: prtimes.jp
Kép(ek) forrása: prtimes.jp