
Mindig mindenből lehet drágábbat kitalálni, tervezni, előállítani. A nagy kérdés kivétel nélkül: megéri? Van, aki kifizeti? Ha utóbbira igen a válasz, akkor nincs is több kérdés, lehet srófolni a vételárat! A legdrágább kávék világa is ilyen. Szinte szürreális módszerekkel készülnek a fekete levek, és gyakorlatilag a sztorit, a történetet fizetik meg a vevők, nem magát a minőséget, mert azt egy bizonyos szint felett nincs hova emelni.
Az emberi ízlelőbimbók sem izgathatók a végtelenségig, az ízek összetettségének is megvannak a határai. Ilyenkor jön képbe a titkos összetevő, a készítési mód, amelynek annyira egyedinek kell lennie, hogy a vevők agya ezt is hozzátegye az élményhez.
Tökéletes példa a világhírű kopi luwak kávé: ezt a cibetmacska által megevett, majd kiürített szemekből készítik Délkelet‑Ázsiában.
A magyarul hangzatos “közönséges pálmasodró” nevű állat nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg, a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből (amit előbb persze meg is kell találni).
A kopi luwak rajongói szerint ez a nem túl szalonképes, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Ennek ára jelenleg 175 000 Ft/kg, de még mindig olcsóbb, mint egy most felfutó japán különlegesség, amit szerencsére nem állatok ürülékéből kell előkaparni.
Komoly kézműves munkával termesztik, szüretelik a kávészemeket, ezért is a magas ár. (fotó: Phil Woodall / 500px/getty images)
A nakajamai kávé kizárólag a japán piacra készül az Okinava szigetén található gazdaságban, amelyet gyakran a régió „kávéövén” belüli termőhelynek neveznek. A csillagászati ár rendkívül költséges és fáradságos előállítási folyamat következménye.
A nakajamafarmok 150 és 500 méteres tengerszint feletti magasság között húzódnak; a kávé vegyszermentes, a dolgozók pedig a szokásos kávétermelő vidékeken szokásosnál magasabb bért kapnak. A termesztési körülmények távolról sem ideálisak, ez közvetlenül tükröződik az árban, amit nagyjából 700 000 forint/kilogramm. Így otthon elkészítve sem túl olcsó, de a specialista kávéházak még a saját hasznukat is ráteszik, így egy-egy csészényi különleges kávéért akár 100-120 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek.
Egy brit kávészakértő, James Hoffmann – barista, youuuber, vállalkozó, tanácsadó és szerző – izgalmasnak találta a nakajamai kávét, azért tett vele egy próbát, de az árát tekintve kritikus véleményt fogalmazott meg: “Savanykásabb, mint vártam, jó a textúrája, kissé fás, nagyon gyümölcsös” – mondta. “A barista kiváló munkát végzett: jól feldolgozott, jól pörkölt, jól lefőzött kávé, de az íz és az ár között nincs összefüggés”