Style Fehér Patrik 2023. 02. 20.

Szilánkosra törték a híres művész drága szobrát

Jeff Koons lufiszerű szobrai nem lufiból készültek, ezt most valaki örökre megtanulta.

Jeff Koons napjaink legfoglalkoztatottabb művészei közé tartozik. Az amerikai férfi olyan nagy márkákkal is együtt dolgozik, mint a BMW, miközben alkotásai a világ legismertebb kiállítótereit töltik meg emberekkel.

A férfi – aki a magyar származású Cicciolina (Staller Ilona) férje volt egykor -, illetve alkotása most azért került be a hírekbe, mert egy baleset következtében megsemmisítették művét. A léggömbből hajtogatott csillogó felületű, kék kutya (épp olyan, mint fent, csak 15 centis kiadásban), körülbelül 42 ezer dollárért, azaz 15 millió forintért is elkelhetett volna Miamiban az Art Wynwood művészeti vásáron, ám ehelyett ez történt vele:

A csütörtöki esetet egy nő okozta, aki egyes beszámolók szerint véletlenül ment neki a szobornak, lökte meg, és törte apró darabokra, míg máshol az olvasható, csak arra volt kíváncsi, lufiból hajtogatták-e a kutyát vagy sem. Akárhol is legyen az igazság, a válaszra, miszerint porcelánból van a szobor, roppant kínosan derült fény.

Ebből a szoborból egyébként igazi gyűjtői terméket csinált Koons, ugyanis eredetileg csak 799 “lufikutya” készült 1994 és 2000 között különféle méretekben és színekben. Mostantól ismert számuk immár biztosan eggyel kevesebb. “Ez jó hír a gyűjtőknek” – fogalmazott nem túl szívbajosan a vásárnak helyet adó Bel-Air Képzőművészeti Galériától Cédric Boero a New York Times-nak.

Nyitókép: Getty Images