Style Fehér Patrik 2023. 03. 02.

Minden rekordot megdönthet ez a cipőgyűjtemény

Egyenként is eséllyel pályáznak ezek a cipők arra, hogy a valaha volt legdrágábbak legyenek, de a hat pár lábbelit egyben adják el.

Michael Jordan legendás kosárjátékos volt, öröksége pedig mindig velünk fog élni. A sportban elért sikereket sikerült megkoronáznia remek szponzori szerződésekkel, melyek elhozták nekünk az Air Jordan cipőket.

Ezek a lábbelik sosem tartoztak a filléres kategóriába, gyűjtők vágyott darabjai, a legértékésebbekért vagyonokat is hajlandóak áldozni azok, akiknek van erre pénzük. A Sotheby’s aukciósház most egyszerre hat Air Jordan sneakert dob piacra, melyek különlegessége, hogy mindet azokon az NBA-meccseken viselte a játékos, amikor bajnok lett. Az exjátékos a Chicago Bulls csapatával 1991-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1996-ban, 1997-ben és 1998-ban jutott a csúcsra.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sotheby’s (@sothebys) által megosztott bejegyzés

Magyarázni sem kell ezek után, hogy miért is képviselnek nagy értéket a cipők, ám a Sotheby’s számára ez nem volt elég: a hat lábbeliből álló kollekciót, melynek a The Dynasty nevet adták, egyben kínálják eladásra. Ezzel gyakorlatilag előre biztosították, hogy ez lesz a valaha volt legdrágább cipőkollekció, ebben nem kételkednek még az aukciósház részéről sem: a legpesszimistább várakozások szerint is legalább 3 millió dollárt (1,049 milliárd forintot) adnak majd a kosarascipőkért, de a 15-30 millió dolláros (5,24-10,49 milliárd forintos) végső összeget sem zárják ki.

Minden rekordot megdönthet ez a cipőgyűjtemény

 

A világon nem sok embernek vannak ekkora összegek a bankszámláján, ezért a Sotheby’s nem is egy hagyományos árverés keretein belül adja el a cipőket, hanem privát módon, a kiválasztott érdeklődők számára szervezett aukción. Nem is szabtak határidőt a Dinasztia eladására, mely jelenleg a világot járja: London, New York és Dubaj után Hongkongba, Szingapúrba, majd ismét New Yorkba viszik a Jordaneket, ahol szemügyre vehető a portéka.

Minden rekordot megdönthet ez a cipőgyűjtemény

Képek: Getty Images