Style Fehér Patrik 2023. 03. 20.

Furcsa oka van a gazdagok új hóbortjának, a dupla konyhának

Szokatlan dolog vált fontossá azok számára, akik megengedhetik maguknak, hogy dollármilliós otthonokat vásároljanak.

Új trend terjed a luxusotthonok vásárlói körében az Egyesült Államokban – számolt be a Mansion Global. A dollármilliókért kapható házak és villák világát szemlélve már megszoktuk, hogy ezekben a minibirodalmakban minden van a medencétől a könyvtáron és az edzőtermen át a moziteremig, a legfontosabb szerepet az elmúlt években azonban a konyha kapta.

A gazdag vevőkör egyre inkább az olyan otthonokat részesíti előnyben, ahol nem is egy, hanem legalább kettő konyha található. Több, a legdrágább ingatlanok közvetítésével foglalkozó iroda munkatársa is elmondta a lapnak, hogy ezek az otthonok térülnek meg a leginkább. Keresik az ingatlanfejlesztők is a lehetőségeket, hogyan alakíthatnák át a házakat úgy, hogy az megfeleljen a jelenlegi vásárlói igényeknek. Nem csak a dupla konyha népszerű egyébként: a kamrás, illetve a külön mosogatóhelyiséges otthonok is rendkívül kelendőek.

Kép: tulcarion/Getty Images

Kép: tulcarion/Getty Images

A változást a szakértők a koronavírus-járvány számlájára írják: a pandémia kitörésével a nyilvános helyek bezártak, a baráti összejöveteleket így elkezdték otthonukban tartani az emberek. A házibulik központi helyszíne azonban nem feltétlenül a nappali lett, hanem inkább a konyha: egyfelől ahol gyerekek vannak, ott a kicsik vették birtokba a nappalit, a szülők pedig zavartalanul beszélgethettek és iszogathattak a konyhában. Másrészt a konyhát könnyebb is tisztán tartani, nem okoz gondot, ha kilöttyen a bor vagy leesik a harapnivaló.

Fontossá vált tehát a konyha, egy vendégeknek büszkén mutogatható helyiséggé. Ezért kell két konyha, illetve egyéb, hozzá köthető helyiségek: a vendégváró konyhákban kap helyet a csúcsfelszereltség, fontossá vált a dizájn, a szemrevaló formavilág, akár feláldozva a praktikumot, a használhatóságot is a külső oltárán. A munka úgyis a másik konyhában, a vendégek szeme elől rejtve zajlik.

Kép: CreativaStudio/Getty Images

Kép: CreativaStudio/Getty Images

Ami a berendezést illeti, az elmúlt években gazdag körökben szitokszónak számító indukciós főzőlapok egyre elfogadottabbá válnak. Korábban a gázos megoldásokat tartották verhetetlennek, manapság azonban egyre több, elsősorban egészségügyi eredetű aggodalom övezi az ilyen kialakításokat, sokan ki is köttették a gázt az otthonukból.

Forrás: Mansion Global
Kép(ek) forrása: Nyitókép: ExperienceInteriors/Getty Images