Style Fehér Patrik 2023. 04. 30.

Alakváltó képernyőt kaphatnak a jövő mobiljai

Egy új megoldásnak köszönhetően fizikai gombok és egyéb formák megjelenítése válik lehetségessé az egyébként sima kijelzőkön.

Az elmúlt közel másfél évtizedben, mióta az érintőképernyők velünk vannak, megszoktuk már, hogy ha szöveget szeretnénk írni, akkor felbukkan a virtuális billentyűzet, és azon pötyögünk fizikai gombok helyett – legyen szó akár sima, akár hajlított kijelzőjű, összecsukható telefonokról.

Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan egy hibrid megoldással találkozhatunk a legújabb készülékeknél. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói, Craig Shultz és Chris Harrison a Future Interfaces Grouppal összefogva olyan kijelzőt alkotott meg, mely menet közben tud alakot váltani, és pillanatok alatt felveszi akár a már említett klaviatúraformát is. Hasonló próbálkozások egyébként már voltak a múltban, ez a rendszer azonban minden eddiginél vékonyabb, könnyebb és sokoldalúbb a fejlesztők szerint.

A technológia középpontjában a Flat Panel Haptics nevű rendszer áll, melynek lényege, hogy képzeletbeli szekciókra osztja a felette elterülő OLED kijelzőt. Ezeket a kis szekciókat a rendszerben tárolt folyadékkal felfújja, egyfajta kitüremkedést hozva ezzel létre a felületen. Ezt benyomva a készülék ugyanúgy reagál, viszont az extra az benne, hogy így egy fizikailag létező, puha, már-már kocsonyás érzést keltő gomb kerülhet az egyébként sima képernyőre.

A rendszer egyelőre még bőven a tesztelési fázisban van, ezt a Future Interfaces Group is elismerte, de már vannak sikeresnek tekinthető részeredmények. A gombok jelenleg nagyjából 1,5 mm-re képesek kiemelkedni a sík felületből, mindehhez pedig 1 másodpercre van szükségük. A célok között szerepel ezen értékek javítása, illetve a képernyőn megjeleníthető lehetséges gombok száma: egy képernyőn a dolgok jelenlegi állása szerint például még nem tudnak megjeleníteni egy teljes ABC-nyi billentyűzetet 0-9-ig tartó számsorral.

Az újdonság számos területen hasznosítható lenne. Segítené például a vakok és gyengénlátók telefonhasználatát, de a mobilon játszó gamereknek is új kezelési lehetőséget jelenthetne a technológia. Ezen felül olyan felületeken is alkalmazható lenne mindez, mint az autók érintőképernyője, ahol a kiemelkedő gombok könnyebbé tennék az érintőképernyők kezelését vezetés közben.

Forrás: YouTube/Future Interfaces Group
Kép(ek) forrása: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images