Style Erdős Norbert 2023. 06. 19.

Szalai Ádám 5 gólja, amit soha nem feledünk

Bejelentette visszavonulását Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya. Részben neki köszönhetjük, hogy igazi csapattá kovácsolódott a nemzeti tizenegy.

Szalai Ádám 2022 szeptemberében, az olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen 86. alkalommal lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatottban, ám egyben ez volt az utolsó válogatottbeli mérkőzése is, ekkor jelentette be, hogy szögre akasztja a nemzeti színű mezt és visszavonul a válogatottságtól. Utolsó ilyen mérkőzése igen érzelemdús volt.

Most hétfőn pedig arról nyilatkozott, hogy végleg visszavonul a profi labdarúgástól, ám a pálya közelében szeretne maradni. Összeszedtük pályafutása legemlékezetesebb góljait, amelyek a helyszínen és a tévéképernyők előtt is katartikusak voltak.

“Nagyon büszke vagyok a karrieremre, a Bundesligában kezdtem, és ott is akartam befejezni profiként, azaz a legmagasabb szinten. Négy különböző csapatban szerepeltem, kettővel a Bajnokok Ligájában is. Jelenleg a legeredményesebb magyar gólszerző vagyok a német élvonalban.”

– összegzett hétfői sajtótájékoztatóján a 35 éves csatár, aki végül a Bundesliga után 2022 februárjában a Baselhez igazolt, s a svájci együttes volt az utolsó klubja. A támadó 276 mérkőzésen lépett pályára a német élvonalban, ezeken összesen 54 gólt szerzett.

Magyarország – Ausztria (2-0)

 

“Azt a fajta tudást és tapasztalatot, amit Németországban megszereztem, szeretném itthon kamatoztatni. Olyan dolgot szeretnék elvállalni, amivel százszázalékosan azonosulni tudok, azaz nem azonnal beleugrani valamibe.”

A válogatott kapcsán úgy fogalmazott, már nincs benne a nemzeti együttes mindennapjaiban, de ha kedden győz Litvánia ellen, akkor a lehető legjobb szituációból várhatja a folytatást, mert Montenegróból egy pontot hazahozni előnyös volt.

Nemzetek Ligája: Németország-Magyarország (0-1)

 

“A futballnál vannak az életben sokkal nehezebb problémák, de a versenyhelyzet és az állandó alkalmazkodás megtanított az élet más területén is jobban kezelni a dolgokat. Ezt a labdarúgásnak köszönhetem” – mondta Szalai, aki a telki edzőközpontban tett bejelentésére párjával és gyermekével érkezett. Elárulta, a döntéséről nem tudott senki, mert tanult a hibájából, amikor tavaly ősszel kiszivárgott, hogy lemondja a válogatottságot.

Németország – Magyarország (2-2)

 

Szalai Ádám 2010-ben került a Mainz csapatához, majd szerepelt a Schalke 04, a Hoffenheim és a Hannover együttesében, mielőtt visszatért Mainzba. Utolsó klubja a svájci Basel volt. A magyar válogatottban 86-szor lépett pályára és 26 gólt szerzett, a nemzeti együttessel szerepelt a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon, mindkettőn gólt is szerzett.

A Mainzban is voltak szép megmozdulásai

 

A Basleben sem a kispadon pihent

 

Köszönjük, Kapitány!

Kép(ek) forrása: Getty Images