Style Fehér Patrik 2023. 07. 26.

Bemutatták a párizsi olimpia különleges fáklyáját

Egy évvel a párizsi olimpia kezdete előtt bemutatták az olimpiai játékok hivatalos fáklyáját, melyben a lángot viszik majd a kiválasztottak. Tervezésekor a vízre is gondoltak az alkotók.

Az ókori görög olimpiák óta fontos szerepet kap a láng, illetve az azt szállító fáklya, a sportesemény egyik legikonikusabb szimbólumává vált az elmúlt évezredek során. Nagy megtiszteltetés, ha valaki megtervezheti ezt az eszközt, az előttünk álló 2024-es párizsi játékokra Mathieu Lehanneur-t bízták meg ezzel a feladattal.

Bemutatták az párizsi olimpia fáklyáját

A 49 éves dizájner frissen bemutatott alkotását joggal nevezhetjük műalkotásnak: a fémrúd nem pusztán egy, a tüzet szállító eszköz, tervezésekor olyan érzéseket és elemeket kívánt megjeleníteni, mint az egyenlőség, a víz és a béke. Ezekből az elsőt a fáklya szimmetriája hangsúlyozza mind függőlegesen, mind vízszintesen nézve, a vizet (és egyben a Szajna folyót) pedig a hullámminta reprezentálja.

Bemutatták az párizsi olimpia fáklyáját

A teljesen acélból készült eszközt az ArcelorMittal nevű, az acélhasználatban világhírű cég gyártja majd le 2000 példányban. Ez a mennyiség mindössze az ötöde annak, amennyit az előző olimpiákra készítettek, így is próbálják csökkenteni a környezetterhelést.

Bemutatták az párizsi olimpia fáklyáját

Lehanneur nemcsak az olimpiai, hanem a paralimpiai fáklya megálmodója is, bár a két eszköz között csupán annyi a különbség, hogy az öt karika helyén a paralimpiai logó szerepel.

Forrás: Paris2024.org