Style Fehér Patrik 2023. 08. 18.

Már a legpiszkosabb munkák elvégzésére is jó a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia térnyerése kapcsán jó és rossz dolgok is eszünkbe juthatnak, az alábbi példa azonban egyértelműen pozitív irányba billenti a mérleget.

Egyre több dologra használjuk a mesterséges intelligenciát, több területen már az emberek munkáját veszélyeztetik ezek a fejlett eszközök. Könnyen lehet, hogy hamarosan csak AI által írt zenéket hallgatunk, cikkeket olvasunk majd, de olyan feladatokat is elvégezhetnek helyettünk, melyeket mindenki szívesen átenged másnak.

Ide sorolható a WC-tisztítás is, mely sokaknak biztosítja a megélhetését, de aligha mondható álommelónak. Ezt automatizálta egy New York-i cég, a Somatic, akik a mesterséges intelligencia által vezérelt gépeiket havi 1000 dollárért (kb. 350 ezer forintért) adják bérbe annak, akinek ilyen szolgáltatásra van szüksége.

Már a legpiszkosabb munkák elvégzésére is jó a mesterséges intelligencia

A robot heti 40 órában, azaz öt munkanapon 8 órás műszakokban dolgozik, és mindent megcsinál a mellékhelyiségekben: ajtót nyit és csuk, liftezik a szintek között, fertőtlenít, felhajtja az ülőkét, hogy alatta is kitakarítson, valamint fel is porszívóz.

Üzembe helyezése előtt igényel némi emberi segítséget a gép, egy szenzordoboz segítségével a területet besétálva meg kell neki mutatni, hol is kell majd dolgoznia. Ezzel egy 3D-s képet kap az épületről, ahol aztán végzi a dolgát. Ezt követően egy Somatic-operátor “a világ legrosszabb videojátékát” játszva egy VR-szemüvegen át a robotot irányítva kitakarítja a WC-ket. Ebből is tanul a mesterséges intelligencia, a következő alkalomtól fogva pedig már magától elvégzi majd a feladatokat.

Már a legpiszkosabb munkák elvégzésére is jó a mesterséges intelligencia

A készítők kihangsúlyozták, a gépet nem a teljes körű WC-takarítói állás kiváltására találták ki, csak a kevésbé higiénikus rutinfeladatok elvégzésére. Azt nem közölték, hogy eddig hányan vették igénybe szolgáltatásaikat.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Somatic