Style Fehér Patrik 2023. 08. 23.

4 dolog, amit soha ne ossz meg az interneten

Manapság a fél életünket a közösségi oldalakon éljük, vannak azonban olyan dolgok az egyértelműeken túl is, melyeket nem javasolt megosztani a nyilvánossággal. Mutatjuk ezeket!

Immár közel három évtizede, hogy az emberiség széles köre számára elérhető a világháló, azonban ezt a technológiai vívmányt még mindig nem tanulta meg mindenki rendesen használni. Sokak közösségi profilja gyakorlatilag nyitott könyv, melyből a rosszban sántikálók nyálas ujjal csemegézik a számukra értékes és pénzzé tehető információt.

Tanulni persze sosem késő: azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy a bankkártya fotóját nem állítjuk be profilképnek. Kiberbiztonsági szakértők azonban sokkal óvatosabb internethasználatra buzdítanak: jöjjön tőlük négy tipp, amit érdemes megfogadni!

Ne oszd meg a helyzetedet semmilyen formában

Fénykép a házról vagy a környékről, ahol lakunk? Felejtős! A bűnözők simán hasznot húzhatnak ebből: nem pont a posztolás után, hanem akkor, amikor azt teszed ki, hogy éppen nyaralsz vagy máshol töltöd az idődet. Ugyanez vonatkozhat a különféle térképekre, melyek segítségével megmutatnád a világnak, mennyit sportolsz. A bevett futópályádon, kocogás közben is lecsaphatnak rád a rosszfiúk, ilyen támadásokra sajnos több példát is láthattunk az elmúlt években Magyarországon.

Ne oszd meg a lakáskulcsod fotóját

Új helyre költöztél, és ezt megosztanád másokkal, de nem a lakást fotóznád? Azt jól teszed, de a kulcsot se fényképezd. Ez jelenleg inkább elméleti lehetőség, mint gyakorlati, de a bűnözők 3D-s képszkennelő eszközök bevetésével is lemásolhatják maguknak a bejárati ajtód kulcsát.

Ne oszd meg, hogy a gyereked újra iskolába megy

Szeptember eleje közeledtével népszerű posztok az ilyenek, de ezzel komoly károkat is okozhatunk. Egyfelől privát infókat adunk ki akár az otthonunk, akár a gyerek iskolájának környékéről, másrészt azt sem feltétlenül szeretnénk, ha a gyerekről készült fotók rossz kezekbe kerülnének.

Ne ossz meg munkahelyi fotót

Az ilyen fényképekre – főleg, ha irodai környezetben vagy számítógéppel dolgozik az illető – könnyen felkerülhetnek bizalmas adatok, melyek a munkahelynek okozhatnak károkat. Lehet, hogy a fotó szélén rajta maradó levelezés szabad szemmel homályosan látszik, ám némi képjavítással olvashatóvá tehetik az ilyen infókra utazók.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Getty Images