Style Támogatott tartalom 2023. 09. 26.

Szerinted elfér az edződ a csuklódon?

A Garmin Epix okos- és sportóraként is megállja a helyét, jól néz ki, és ugyanúgy rajtad lehet a Berlin Maratonon, mint egy színházi előadáson. Van benne Coelho-idézetgenerátor, piszkál, ha sokat ülsz egy helyben, és jobban képben van alvási szokásaiddal, mint te magad.

Az óra, naptár, számológép, ébresztőóra és fényképezőgép szerepét egy csapásra átvette a mindig kéznél lévő okostelefon. Érthető, hogy a karórának alaposan bele kellett húznia, hogy státusszimbólum-villantáson túl, tényleg a funkciójáért hordja valaki. Egy mai okosórával már nemcsak a pontos időt tudod meghatározni, hanem ezernyi más funkció ellátására is képes. A Garmin pedig a megszokott okosórás tudás mellett még rengeteg mást is tud, veled lehet sportolásnál, segít erősebbé, gyorsabbá válni, és nem kell levenned fürdéskor, alvásnál, de még kultúrprogram közben sem.

28 fotó megtekintése

Epix Pro

Meglepően széles a Garmin okosóra-kínálata, tíz nagy családban, családonként is többféle típus fedi le az egyszerűbb szolgáltatásokat nyújtó óráktól a roppant kifinomult céleszközökig tartó óriási, nehezen átlátható választékot. Az Epix valahol a felső sorban tanyázik a Garmin-univerzumban, a maga 350-500 ezres árával még közel sem éri el a csúcsot, a nagyjából egymillió forintot, de nem is a belépőmodellek 30 ezres ligájában játszik. Tudásra viszont nagyjából mindent hoz, amit ebben a kategóriában el lehet képzelni.

Nem csak a technikai öltözet mellett mutat jól, hanem egy közepesen feszengős, felöltözős rendezvényen is hordhatod

Nem csak a technikai öltözet mellett mutat jól, hanem egy közepesen feszengős, felöltözős rendezvényen is hordhatod

Az Epix Pro második generációjából rögtön háromféle méretű is kapható, így tudsz választani, hogy a 42, 47, vagy 51 milliméter átmérőjű házak közül melyik illeszkedik a legjobban a kezedhez, igényeidhez. Hogy ne legyen se kicsi, se túl nagy a csuklódon, de jól lásd a kijelzőn, amire sportolás közben szükséged van. Nálunk a 47 mm-es változat járt, ami az arany középút, nem túl nagy, de a kijelzője már jól látható futás közben, még 40 év fölött is.

Utóbbi AMOLED típusú, fényes, gyönyörű színes képe van, 416×416 pixel a felbontása, és ahogy az okosóráknál szokás, olyan számlapot állítasz be magadnak rajta, amilyen tetszik. Alapból az órán is van jó pár, de le is tölthetsz magadnak újakat, amiken legtöbbször az adatmezők, megjelenés is finomhangolható. Ezek között pillanatok alatt lehet váltani, így mindig alkalomhoz illő órád lehet. Sportos, sok adattal, vagy éppen letisztult, elegáns.

Szerinted elfér az edződ a csuklódon?

 

Ránézésre masszív a vízálló, szálerősített fekete polimerház, aminek számlapját strapabíró Gorilla Glass, vagy még keményebb zafírüveg is fedheti. Alapból fekete szilikonszíjjal érkezik az óra – a dobozban a használati utasításon kívül csupán egy töltőkábel található, ami sajnos még nem a szabványos USB-C, hanem saját rendszerű, így jobb, ha szerzel belőle tartalékot – de szerszám nélkül pár másodperc alatt cserélheted olyanra, amilyenre csak szeretnéd. Ebből is nagy a választék, fém, nylon és szövet is elérhető hozzá.

Többek között zenét hallgatni és fizetni is tudsz vele

Többek között zenét hallgatni és fizetni is tudsz vele

A nyolcvanas évek négygombos menő óráinál is többje van az Epixnek: bal oldalon három, jobb oldalon kettő. De nem feltétlenül kell ezeket nyomogatnod, a képernyő érintésérzékeny, így koppintással, húzással is navigálhatsz a menükben, funkciók, beállítások között.

Hétköznapi használat mellett nekem egy egész apró dolog lett a kedvencem, a beépített zseblámpa. Ha előfordult már veled, hogy éjszaka kellett koromsötétben kibotorkálni a fürdőbe, mert félálomban nem szívesen kapcsolnál lámpát, vagy csak szokásod apró dolgokat lehetetlen helyeken elejteni, akkor ezt imádni fogod.

A pici LED az óra házának tetején található – jobb vagy bal kézen hordva is jó helyen van – és kifejezetten használható fénnyel segíti a sötétben mászkálást, keresgélést. Egy éjszakai túrára nem érdemes nekiindulni a fényénél, de a fehérre állított kijelzőnél, amivel más órák próbálnak hasonló célt elérni, sokkal jobban használható. Színházban, moziban a székek számozását is világíthatod vele.

Zseniális dolog a beépített lámpa. Sosem gondoltam, hogy egy ennyire filléres extra ilyen hasznos lehet.

Zseniális dolog a beépített lámpa. Sosem gondoltam, hogy egy ennyire filléres extra ilyen hasznos lehet.

Üzemidő

Amikor más arról panaszkodik, hogy naponta kell töltenie az óráját, akkor te nyugodtan mosolyoghatsz rajta. Nem, nem kell lelomboznod azzal, hogy a tiédet elég 16 naponta töltőre tenni, ezt elég, ha te tudod, de még ha a GPS-t is használod, akkor is 42 órán át tolhatjátok együtt a kalandot. Bármilyen remek formában is vagy, valószínűleg te fogsz előbb kidőlni, mint hogy lemerüljön az órád.

Egy egésznapos evezést is kibír, és közben térképen is mutatja, merre jársz

Egy egész napos evezést is kibír, és közben térképen is mutatja, merre jársz

Okosóra

Ha csak okosóraként használnád – de miért tennél ilyet? –, akkor is számtalan izgalmas funkciónak örülhetsz. Tudsz vele fizetni – egyelőre csak pár bank kártyájával elérhető ez a szolgáltatás – zenét hallgatni, napközben számolja a megtett lépéseidet, a megmászott emeleteket, és láthatod a kijelzőn a telefonra érkező értesítéseket is.

Ha igényled, akkor rendszeresen noszogat, hogy mozogj már egy kicsit többet, reggel pedig az éjszaka mért adataidat elemzi – pulzus, véroxigénszint, alvás, miegymás -, megmondja, milyen idő lesz aznap, és végül kapsz egy Coelho-szerű idézetet, hogy „Bármit hozzon is a mai nap, Ön készen áll!”, vagy „Higgyen magában”. Cuki.

Ébredés után az ember még Coelho-állóbb, mint délután

Ébredés után az ember még Coelho-állóbb, mint délután

Sport közben

A Garmin Epix nem szimplán egy GPS-es okosóra, annál sokkal többet tud, ha bármilyen mozgásra adod a fejed. Azon túl, hogy az óra sport közben térképen mutatja az útvonalad, pulzusod, a tevékenységtől függően mindenféle átlagodat is méri, képes navigálni, és igény szerint a megtett úton is visszavezet. Megmondja, mennyit pihenj, és azt is, mennyire volt hasznos az éppen letudott edzés.

Nem túl délceg eredmény, de még a zöld sávba belelóg

Nem túl délceg eredmény, de még belelóg a zöld sávba

Ha még több adatra vágysz, akkor extra eszközökkel is kiegészítheted pontosabb pulzusadatokkal szolgáló mellkaspánttal – ebből többféle van, attól függően, hogy úszás vagy futás közben használnád –, vehetsz mellé külső hőmérőt, és a kerékpárosokra is gondolva pedálfordulatszámmérőt és nyomatékszenzort is lehet csatlakoztatni az órához.

Igaz, ezek nélkül is tökéletesen használható a különféle sporttevékenységek adatainak rögzítésére, elemzésére, sőt, a teljesítményedről is reálisabb képet mond, mint amit te érzel. Ha gondolod, edzésterveket is kaphatsz az órára, amik segítenek felkészülni akár egy komolyabb futóversenyre is.

Bár engem az együtt töltött pár nap után az óra durvábban leminősített, mint a Standard & Poor’s Dél-Lambéria gazdaságát, mégis kedvem lett tőle többet mozogni. Biztos vagyunk páran, akiket a mozgás után az óra által mért adatok, grafikonok nézegetése is feldob kicsit, és erre a Garmin rá is játszik: ha az edzés vagy mozgás eredményét a Garmin-applikációba is feltöltöd – ez itt érhető el –, akkor mindenféle jelvényt is gyűjthetsz.

Ezerféle jelvényért mozoghatsz, és a pajtásaidnak is összerakhatsz rafinált kihívásokat

Ezerféle jelvényért mozoghatsz, és a pajtásaidnak is összerakhatsz rafinált kihívásokat

Van itt minden, a napi megtett lépésekkel is lehet plecsniket szerezni, de egy éjszakai futás vagy az év legelső biciklizése is érhet jelvényt. Ezeken kívül te is készíthetsz kihívásokat az ismerőseid számára. Lényeg, hogy mozogjatok. Bármit, bárhol, bármikor. A Garminod meg majd rögzíti az adatokat, amiket tolhatsz fel a Connectre. Mert ugye ami nincs megosztva, az meg sem történt.

Támogatói tartalom

Edzőteremből irodába? Üzleti megbeszélés után biciklivel átszelni a várost? Bárhogy is változtatod az outfited, a Garmin okosórák stílusos kiegészítői lehetnek bármilyen élethelyzetnek. Dizájn és funkció találkozása a csuklódon, ha csak egy órád lenne.

Hozzád melyik modell illik?

Garmin.hu