Style Erdős Norbert 2023. 10. 11.

5 alapdolog, amit tudnod kell Azahriah-ról

Napjaink legnépszerűbb hazai előadója Azahriah, aki nemsokára megtölti a Puskás Arénát (kétszer), amire eddig nem volt precedens a magyar poptörténelemben.

Azahriah néhány hete jelentette be, hogy koncertet fog adni a budapesti Puskás Arénában, ahová 50-60 ezer ember fér be. A fiatal művész előtt még nem lépett fel soha magyar előadó a 2019. november 15-én megnyitott stadionban.

Azahriah ezzel olyan zenekarok nyomába lép, mint a Rammstein vagy a Guns N’ Roses, akik felejthetetlen koncerteket nyomtak le Magyarország legnagyobb stadionjában. Mivel Azi ezzel történelmet ír, itt az ideje, hogy tisztába tegyük vele kapcsolatban az alapdolgokat. Hiszen ha nem is követed munkásságát, megkerülhetetlen, hogy képben legyél vele kapcsolatban, mert egy beszélgetésben bármikor szóba kerülhet, ne pislogj bambán, hogy kiről is van szó.

Azahriah koncert a debreceni Nagyerdei Stadionban 2022. szeptember 14-én.

Hogy hívják Azahriah-t?

A népszerű magyar zenész Baukó Attila néven látta meg a napvilágot, ma több művésznéven tevékenykedik. YouTube vlogját Paul Street néven indította 2014-ben (azóta 500 ezer feliratkozója van), aztán Azahriah néven futott be zenészként, első dala 2019-ben jelent meg. 

Az Azahriah nem egy fantázianév, nagyon is valóságos: a bibliai Ószövetségben szerepel egy Azahriah nevű férfi. Magyar megfelelője az Azariás, Azária, illetve Azarja.

Strand Fesztivál,  Zamárdi, 2023. augusztus 24-én.

Hány éves Azahriah?

Azi nagyon fiatalon futott be, mindössze 21 éves. 2002. január 28-án született Budapesten. Gyermekkora óta gitározik, dalszövegírással és hangkeveréssel 2017-ben kezdett komolyabban foglalkozni. Budapest XV. kerületében, Újpalotán nőtt fel.

Zamárdi, 2023. augusztus 24.Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen.MTI/Vasvári Tamás

Azahriah legnépszerűbb száma a YouTube-on?

Azahriah és Desh két éve adta ki a “MIND1″ című számot, amely azóta 37 millió megtekintésnél jár. YouTube-videóinak megtekintései hamarosan átlépik a 323 milliót, a Spotifyon havonta durván 25 milliószor játsszák le számait.

 

Ki az a Desh?

Desh, azaz Molnár Attila 1997. december 18-án született Szolnokon. Évek óta Azahriah-val alkotnak duót; az áttörést számukra a 2020-ban kiadott RÉT című dal jelentette, amivel felkerültek a MAHASZ slágerlistáira is. A duó 2021 májusában kiadott Mind1 című száma rögtön a MAHASZ Stream Top 40 slágerlista 9. helyén nyitott, majd listavezetőként is szerepelt. A 2021 júliusában megjelent EL BARTO ugyanezen a listán a 6. helyet érte el. Desh 2021 decemberében adta ki a Kukásautó című dalát, amelynek klipjét 2023 elejéig már több mint 28 milliószor játszották le a YouTube-on.

Zamárdi, 2023. augusztus 24.Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen.MTI/Vasvári Tamás

Azahriah a Puskás Arénában duplázik

Mint már említettük a cikk elején, első magyar előadóként jövő májusban önálló koncertet ad a Puskás Arénában a 21 éves énekes – két héttel előzi meg a Halott Pénzt, akik június 8-án lépnek fel a Puskásban. Miután a koncertre a jegyek 95 százaléka 24 óra alatt gazdára talált, Azahriah a Facebook-oldalán jelentette be, lesz egy második koncert is, másnap, május 26-án. A jegyértékesítés a második koncertre október 13-án, 10 óra 13 perckor indul.

Forrás: MAHASZ, MTI, Wikipédia, Youtube
Kép(ek) forrása: MTI fotóbank