Style Fehér Patrik 2023. 10. 14.

Ezek a legnagyobb bitcoinbányászó országok

A kriptonagyhatalmak között olyan országok is az elsők között találhatóak, melyekről a hétköznapokban egyébként igen kevés szót ejtünk.

Habár a kriptovaluták igazi szárnyalása 2021-ben volt, a digitális fizetőeszközök, élükön a bitcoinnal, még mindig sokak számára vonzóak. Egy egység belőle jelenleg is kb. 10 millió forintot ér, hozzájutni azonban egyre nehezebb.

Bitcoinból a kibányászható 21 millióból kb. 19 millió már előkerült, ezekkel zajlik a kereskedés a világon, a maradék kétmillióért pedig még folyik a hajsza. Sokan vesznek olyan számítógépeket, melyek alkalmasak azon bonyolult számítások elvégzésére, melyeket a rendszer kriptopénzzel jutalmaz.

Ezek a legnagyobb bitcoinbányászó országok

Nemrég egy gyűjtés összeszedte, melyek azok az országok, melyek a legnagyobb bitcoinbányászok napjainkban. A tízes listán vannak meglepő nevek, mutatjuk is őket (zárójelben a birtokolt bányászgépek számítási teljesítménye százalékban kifejezve):

  1. USA (37,8%)
  2. Kína (21,1%)
  3. Kazahsztán (13,2%)
  4. Kanada (6,5%)
  5. Oroszország (4,7%)
  6. Németország (3,1%)
  7. Malajzia (2,5%)
  8. Írország (2,0%)
  9. Szingapúr (2,0%)
  10. Thaiföld (1,0%)

A listát nagyon sokáig egyébként Kína vezette, azonban a 2021 nyarán bekövetkező kisebb letörés miatt szinte leállt az országban a bányászat. A gépek egy részét a szomszédos Kazahsztánban indították újra, ezért is az előkelő hely a listán: a posztszovjet ország vonzó bányanyitási helyszín az olcsóbb áram és a laza szabályozások miatt.

Szakértők szerint egyébként Németországnak és Írországnak nem kellene ennyire nagy értékekkel ezen a listán lenniük. Sok esetben ugyanis a bányászok csak ide jelentik be magukat, hogy eltitkolják, pontosan hol is bányásznak a valóságban.

2022-ben becslések szerint 348 terawattóra forgott le a világ villanyóráin a bányagépek miatt – ez hétszer is fedezné Magyarország jelenlegi energiaigényét.

Forrás: Visual Capitalist
Kép(ek) forrása: Getty Images