Style Lencsés Csaba 2023. 10. 19.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Óriási kinyújtott nyelv kerül fel a világ egyik legnépszerűbb focicsapatának a mezére, a másikon közel száz halott szurkolóra emlékeznek. Nézd végig a topklubok szereléseit, tedd a szívedre a kezed, és mondd meg: szerinted melyik az aktuális szezon legcsodálatosabb meze?

Zsákszámra szedik ki a labdákat a hálóból a kapusok, dübörögnek a topbajnokságok és hasít a Bajnokok Ligája, tucatnyi különféle csatornán látjuk napi szinten a világ legjobb focistáit. Ezzel együtt az igencsak sokféle szereléseket, melyekben játszanak.

Némelyik mez lenyűgözően mutatós, míg egyik-másik meghökkentően furcsának tűnik, a topfoci rajongóinak októberben már bőven lehet határozott véleménye arról, hogy

  • a kedvenc klubjának milyen az idei szerelése,
  • és az ellenfelek közül kinek a meze lett irigylésre méltóan vagány, avagy éppen melyik csapatra és sztárra adtak nevetségesen csiricsáré focidresszt.

A First Class most megmutatja nektek testközelből a kontinens topklubjainak első, második és harmadik mezét egyaránt. Dugjátok egy időre a fiók mélyére az imádott csapatotok iránti vak rajongást, és a cikk elolvasása után írjátok meg FB-posztban: szerintetek melyik lett a 2023/24-es szezon legjobb meze?

Ábécésorrendben haladva kezdjük a Premier League tavalyi trónkövetelőjével, az Arsenallal, amely ugyan elbukott tavasszal a bajnokságért folytatott kimerítő harcban, de létezik egy másik árnyalata is annak az ezüstnek. Hiába maradt alul Mikel Arteta egykori mesterével (Guardiolával) folytatott küzdelemben, a múlt szezonban talán az Ágyúsok gyűjtötték be a legtöbb új rajongót világszerte a színvonalas játékukkal.

Ez itt az egyes számú, vagyis a hazai mezük idén, amelyet a többihez hasonlóan a Football Factornál néztünk meg, fogdostunk és fotóztunk végig az Andrássy úti üzletük vezetőjével, Mizsei Péterrel.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Máris egy kimondottan összetett ruha a vállra varrt (és nem csak festett) aranycsíkokkal, a szintén varrt oldalcsíkkal, valamint a villámmintázattal. Közelről egészen gyönyörű a piros, a fehér és az arany kombinációja (ráadásul mostanság még fényesebben csillog az anyaga, hiszen a főszponzor légitársaságról elnevezett Emirates-ben legyőzték a ManCityt).

A kettes és a hármas számú mezük azonban felvet pár kérdést. Miért méregzöld? És mi ez a csíkos-lyukacsos citromsárga, meg fekete és világoskék furcsaság?

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Péter szerint a topklubok illetékesei és a saját sportszergyártójuk dizájnerei minden szezon előtt közösen döntenek a leendő szerelésekről, amelyeknél évek óta határozottan látszik, hogy a klasszikus egyesületi színekben pompázó hazai mezeken túl sokan törekednek a feltűnőségre. A klub ősszíneitől akár nagyon idegenek használatára is.

Az újdonság ereje érv mellett racionális pénzügyi magyarázata is lehet ennek, az egyik lehetségesre akkor döbbentem rá, amikor a kisfiam ránézett a fenti képre (9 éves, nagy fociskártya-gyűjtő, egyúttal igazolt játékos, tehát képben van), és felkiáltott: „azta, de menő!” Melyik, kérdeztem vissza. „Hát a sárga csíkos!” Több nagy halmazt alkotnak a mezvásárlók, ezek egyik legfontosabbja pénzügyileg is a gyerekeké. Ebben a boltban és globálisan egyaránt, hiszen szinte mindegyik elérhető a gyerekmérettől a felnőtt XXL-ig. Márpedig a példák azt mutatják, gyakran egészen más jön be a fiúknak, mint az apáknak, ráadásul a gyártók próbálnak közeledni a női vásárlókhoz is.

Az FC Barcelona hazai meze szintén a mindenki által ismert klubszínekben pompázik, ráadásul az idei gránátvörös-kék felsőjük anyaghasználatban és kialakításban egész látványosan mutatja az egymással a topklubok öltözőiben is kemény csatát vívó Adidas- és Nike-mezek közti különbséget.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Idén sokkal puritánabbak tűnnek az amerikai gyártó termékei, kevesebb anyagból ollózták össze őket, közelről határozottan egyszerűbbnek látszanak. A cikkben szereplő szinte minden mezre igaz ez mindkét gyártónál. Feltételezhetően kedvezőbbek a gyártási költségei a kevesebb darabból gyorsabban összeállítható mezeknek, pedig nem olcsó pólókról beszélünk. Egy-egy ilyen felső ára jellemzően 39 990 forint klubtagsági nélkül a Football Factorban, rövidnadrág nélkül.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Jól kiszúrták, a középső mez kamaszméret, a Barca örök dobogós ennek a cégnek az éves értékesítési listáin. Mikor Pétert kérdezem, hogy mi megy még, az ősi rivális Real Madridot említi, a katalán és a spanyol klub címere sok magyart vonz, mindig ott van ez a két klub az első háromban.

Mi az a negyedik mez, és hogy kerül egy óriási kinyújtott nyelv a barcások ruhájára

Reklám, marketing, pénz – jellemzően ezek miatt előfordulnak különféle variálások a szabály szerinti három hivatalos mezen felül. Gyártót nézve az Emporio Armani áll elő olykor negyedik mezzel a Napolinál, az Armani-cégcsoport fiatalosabb vonalat képviselő és olcsóbb márkája kilóg a mezgyártók sorából azzal, hogy nem globális sportszergyártó, hanem olasz divatcég, így nem áll távol tőle, hogy plusz, különleges mezekkel hívja fel magára a figyelmet.

A szponzorok közül a Barcelonát támogató Spotifynak vannak látványos feliratváltásai, hírértékben jóval az olaszok akciói fölé emelkedve. Ilyen volt, amikor Drake bagolylogója került fel múlt év október 16-án a Real Madrid elleni classicón a gránátvörös-kékek mellkasára/hasára, hivatalosan azt ünnepelve – és a cégnek ezzel újabb globális reklámot csinálva –, hogy a kanadai rapper átlépte az 50 milliárd letöltést a streamingszolgáltatónál.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

A Nou Campban rendezett márciusi összecsapásukra ismét egyalkalmas logó került fel, a spanyol dalszerző-énekesnő Rosalia neve a saját, brandesített írásmódjával. Ezekkel a döntésekkel az FC Barcelona és a Spotify egyaránt plusz médiamegjelenésekkel reklámozza saját magát, másrészt a mezbizniszbe is újra és újra lendületet visz.

A cikkünkben szereplő mezek hivatalos klubfelszerelések, ám a pályán a sztárok által viselt mezek karrészén már ott van a bajnokság, a Premier League, a La Liga stb. logója, azokat kb. 50 százalékos felárral lehet a kluboktól megrendelni. Vagyis nagyjából 60 ezer forintért (ez csak a póló ára). A baglyos, és a Rosalia-feliratos stb. mezek különleges kiadások, általában limitáltként hirdetik őket, és nyilván gyűjtői darabok, amelyekkel pluszpénzeket húzhat be a klub és a gyártó is.

Lesz most is egy érdekes húzása a párosnak. Szerintem sokkal izgalmasabbnak tűnik a múlt szezon Barca-meze a mostaninál, a jelenlegire ezért is bőven ráfér, hogy ismét feldobják a soron következő, október 28-án esedékes első nagy Barca-Real összecsapáson. Eláruljuk, hogy jövő hétvégén a Rolling Stones ikonikus logója, a világra kinyújtott nyelv kerül fel a katalánok mezére. Vagány lesz és egyszeri, ezt tényleg érdemes megrendelni akár titokban, és eltenni, majd karácsonykor meglepni vele a család legfőbb Barcelona-szurkolóját.

Visszatérve arra, hogy mi fogy a legjobban, az örök első kettő Real és Barca (a sorrendjük változó) mellett általában az éppen aktuális divatklub mezeit, pólóit, melegítőit és címeres labdáit viszik erősen. Ilyen csapattá vált egyik napról a másikra a Paris Saint Germain – már mondod is – Messi odaszerződésekor. Globálisan nem tudott annyi cuccot gyártani a Nike, mint amennyire hirtelen igény támadt. Éppen ez a helyzet most az Adidasnál az Inter Miami-szerelésekkel, még mindig nem érték utol magukat, Budapestre se sikerült még szállítani, pedig az üzletvezető szerint sokan keresik a rózsaszín első mezt náluk is.

Ugyanúgy megugrottak a Juventus-, majd a ManUnited-mezek értékesítései Ronaldo odaszerződésekor. Neymar is dobott egy méreteset a PSG eladásain még 2017-es odaszerződésekor, ugyan nem akkorát, mint argentin barátja később. Most viszont egyikük jelenlegi mezét se keresse senki az Andrássy úton, ugyan páran érdeklődnek, de a cég nem fog beszerezni szaúdi klubszereléseket. „A filozófiánk szerint a hagyományos, európai topklubok termékeit árusítjuk” – így Péter. Én teszem hozzá a kivételt: az Inter Miamit. Csak jönnének már azok a rózsaszín mezek!

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Retró stílusjegyeket és az Ágyusoknál látott szabásmintát vegyíti a Bayern hazai felsője, melyen bemutatunk pár érdekességet. Egyes mezeken apró kis üzenetekkel játszik az Adidas, mint az alábbi képen a nyakrésznél a „Rot und weiss ein leben lang”, vagyis a „Piros és fehér egy életen át” felirat.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

De aki jól figyel, kiszúrhat egy másik különlegességet az egyik idegenbeli mezen.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Régi klubcímert hímeztek a bayernesek szíve fölé. Ez a ruha ilyen közelről szépen mutatja azt is, amit a tévét nézve egyáltalán nem látni: meglepő virágmintákkal dobják fel a német rekordbajnok vendégként használt mezét.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Maradva a Bundesligában, egy Puma-mez jön, ebből csak kétfajtát árul a magyar forgalmazó. Fanatizmusban és hangulatteremtő képességben csúcson vannak a Dortmund-drukkerek, létszámban már elmaradnak a globális óriásklubbok hívei mögött. Azért pár magyar rajongó minden júliusban óramű pontossággal betér ebbe a boltba is, és minden egyes esztendőben megveszi kedvencei legújabb mezét. Ők a gyűjtők, természetesen más kluboknál is vannak ilyen magyar szurkolók.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

A Juventus mezén is felfedezni érdekességet közelről. A klub mellett az Agnelli-klán a Fiatot is birtokolja, amely egy konszernbe költözése óta kvázi testvérmárkája a Jeepnek, ezért került fel pár éve szponzorként az olaszok mellkasára az amerikai brand logója. A mezen most – ha megnézitek közelebbről – villámok cikáznak, na de ki találja ki, hogy miért? A válasz: ezzel egy konkrét modellre terelik a figyelmet, az Év Autója díj idei nyertesére, a teljesen elektromos Avengerre. Mondjuk ez sem látszik meccs közben a tévében, laptopon, pláne telón, poénnak viszont remek. Pláne így, hogy meg tudjuk mutatni nektek közelről.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Érdekes a matt fekete mezük, mintha sima edzős póló lenne.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Mielőtt áttérünk arra a ruhadarabra, amelyből mostanában messze-messze a legtöbb fogy az Andrássy úton (igen, a Pool-mez az Szoboszlai Dominik miatt), vegyünk kézbe pár szuper labdát.

Rúgni vagy gyűjteni

Európa vezető klubjainak és a topbajnokságoknak egyaránt léteznek saját, címeres labdái a velük szerződésben álló sportszergyártótól. Ezek közül most balról jobbra haladva a Serie A, a Premier League és a La Liga hivatalos játékszereit tudjuk megmutatni. Az angolok Nike-jának figyelemreméltó, tapintásra is különleges a felülete. Az üzlet vezetője szerint az amerikai gyártó a jobb légellenállással magyarázza ezt a kialakítást.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Hivatalos csapatlabdából egészen sokat le tudtunk pakolni a boltban focicipőt próbálók által használt fekete székekre. Van egy kakukktojás az alábbi képen, Milan-mezt most nem tudunk mutatni összeállításunkban, de egy meglepő sötétkék-méregzöld klublasztit igen.

Kinek melyik labda dizájnja tetszik a leginkább? Nagyon más az Adidasok (fényesek és simák) felülete és a Nike-labdáké (mattok és barázdásak). Péter szerint előbbiek inkább a szurkolók polcaira és gyűjteményekbe ajánlhatók, utóbbiakkal viszont focizni kell.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Az árakban már alig van különbség: 10-12 ezer forintért megvehetők. Ennél drágábbak az európai és kontinensviadalok labdái, és természetesen a Bajnokok Ligájáé is. Így néz ki most közelről.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

És íme, az idei szezon sztárja, a Liverpool hazai, természetesen vörös fölsője! Péter szerint már a salzburgos években is volt mérhető kereslet Szoboszlai-mezre, de a nyári átigazolás óta abszolút vezeti az értékesítési listájukat.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Első ránézésre meglehetősen egyszerű, de egészen közelről megmutatkozik anyagának rombuszmintázata, és a címer hímzése is gyönyörű.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Ebben a boltban játékosnevek nélkül árulják a mezeket, ki-ki feliratoztathatja itt bent a kedvence nevével bármelyiket. Sőt, a sajátját is ráírják a hivatalos betűtípussal, vagy a gyerekét, ha ajándékba lesz egy kis Szobo-rajongónak. Érdekességként meséli Péter, hogy Messi, Ronaldo, Neymar és a közelmúltban klubot cserélt egypár sztár nevét nem is ritkán olyan mezre kérik (például Messiét mai Barcára, Ronaldóét mai ManUnitedra), amely mezben a valóságban soha nem játszott az adott focista.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Kicsit részletesebben átnézve a Pool mezét, egy szomorú számot és két mécsest találunk a tarkórésznél. A hillsborough-i katasztrófa 97 áldozatára emlékszik ezzel a klub, akiket sosem felejtenek el a vörösök. 1989 áprilisában a Nottingham ellen játszott volna FA-kupa-elődöntőt a csapat, ám pár perccel a kezdés után gyakorlatilag agyonnyomták egymást a szurkolók, több tucat gyermek is életét veszítette. Egyiküket sem feledi el soha az FC Liverpool.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Most pedig gyorsan ugorjuk át ezt a meghökkentő lila ruhadarabot, amely mintha Allison kapusfölsője lenne, de egy fokkal még ez is normálisabbnak néz ki, mint a zöld-fehér színű másik idegenbeli Pool-mez. Ami egyébként a gyerekek nagy kedvence, azt mondja Péter, hogy „Minecraft-meznek” hívják a srácok, és először viccnek gondolom, amit ezzel kapcsolatban pedzeget: talán nem is véletlen a kockás minta hasonlósága a fiatalok által világszerte rajongott játék fő motívumához. Nekem eszembe sem jutott volna a hasonlóság, de én nem is játszottam ezzel soha, inkább valami félresikerült edzőpólónak gondolnám, de nem az.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Kategóriával komolyabb hatást kelt a Manchester United szintén vörös hazai meze, ami előtt a városi rivális, a világ talán jelenlegi legjobb klubja következik.

A ManCity-nek csak a kettes számú meze volt most a boltban, bár szokatlan ez a kétféle bronzbarna-rézbarna árnyalat a gallértől a feliratig, élőben lenyűgözően vagány ez a Puma-mez a világos anyagon lévő mintázattal együtt. A kép nem adja vissza a varázsát.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Csillog a címer, hogyan is lehetne másként egy Bajnokok Ligája címvédő klubjánál. Egészen szép termék, kár, hogy a fotó nem adja vissza a minőségét.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Most pedig a Vörös Ördögök, akik rajongóik bánatára mostanság olykor erőtlen kis krampuszok, messziről láthatóan inog az a szék Erik ten Hag edző feneke alatt. Nem az Adidason múlik, mindent beleadtak, hogy a csúcstartó angol bajnok meze a klub hírnevéhez méltó legyen.

Első blikkre ez sem tűnik túl bonyolult cuccnak, pedig rengeteg apróság dobja fel a rá varrott fekete csíkoktól a hónaljbetéten át az anyag és a nyakszegély mintázatáig.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Mutatós a kettes számú mez is a hímzett ördöggel, a klub törzsszurkolói számára szintén kötelező darab. A sötétzöldet itt sem értem. Mint valami olcsó fast fashion póló.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

A klubok nevei szerint ábécésorrendben haladva utolsó előttiként mutatjuk a PSG mezeit, amelyek az elmúlt két évben az egész világon rendkívül kelendőek voltak. Voltak, mindenki tudja, most miért nem azok. Elment Messi. Elment Neymar. Maradt Mbappé, de milyen körülmények között. Hirtelen nem olyan szexi ez a klub a divatdrukkerei szemében. Pedig szép az idei szerelés, ez a fehér a kettes számú mez.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Valahol olvastam, hogy az Adidas egy kisebb városállam GDP-jét fizeti a Real Madridnak, csak hogy ő lehessen a spanyol király kedvencének a sportszergyártója. Ránézésre nemcsak a pénz, de az elegáns kreativitás is a német óriás mellett szól, pazar ez a mez. Ebben aztán felállhatnak a nyelvnyújtogató Barca-cuccal szemben.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Talán az egyetlen klub, amelynél mind a három igazán jól sikerült. Annak viszont nem sok értelmét látni, hogy a két idegenbeli mez szinte ugyanolyan, legalábbis árnyalatra és karakterre. Éppen az a hárommezes koncepció eredeti filozófiája, hogy nagyon eltérőek legyenek, ezzel választási lehetőséget adva idegenben arra, hogy minél jobban különbözzenek a házigazda szerelésétől. Így a Realnak szinte csak két választása van: egy fehér meg egy fekete/majdnem fekete.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Végül pedig a kérdés ahhoz, aki száznál is több mezt ismer, és évről évre egyre többet: vajon az üzletvezetőnek melyik a kedvence a 2023/24-es szezonból?

Az AS Roma szerelése!

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Abból is leginkább a feketéért van oda Péter. Itt teszem hozzá, hogy bár fanatikus és sokat utazó focidrukker az üzletvezető, nem a Mourinho irányította Farkasok a személyes kedvencei.

De a farkashímzésért odáig van. Ahogy én is ezért az egész mezért, a játékosságától a hagyománytiszteletéig nagyszerű ruhadarab.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Na és neked, kedves olvasó, melyik a kedvenced? Melyik néz ki a legjobban? Írd meg FB-kommentben!

Amíg alaposan átgondolod, megmutatjuk bónuszként a magyar válogatott mezeit. Idén nagyon megy a fehér, különösen jól áll neki a retró stílus. És még olcsóbb is a külföldi csapatok mezeinél.

Melyik szebb Szoboszlai mezénél? Itt a választék!

Egyszer egy külföldi család is megcsodálta. Péter szerint Puskásról érdeklődtek angolul, de akcentussal a boltban, arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire ismeri a magyar személyzet őt.

????

Magas labda. „A világ valaha volt egyik legjobb játékosa. Természetesen mindent tudunk róla, nem is lehet kérdés” – válaszolták megingathatatlanul Péterék.

Ekkor mutatkozott be mosolyogva a Spanyolországból érkezett család: Puskás Ferenc leszármazottai tértek be hozzájuk.