Style Kovács Miklós 2023. 11. 08.

Megtanít értékelni az időt a vibrátoros karóra

A percre osztott rohanó élet ellenpontját adja a minimalista karóra, aminek számlapján egyetlen számot, kijelzőt, vagy mutatót sem találunk. Rezgéssel érzékelteti az idő múlását, de azt nem mondja meg, mennyi a pontos idő.

Egyes tárgyakat abszolút az  alapfunkciójuk határoz meg. Ma egy mobiltelefonba mindenféle funkciót belepakolnak, de az alapot mégis a telefonálás adja, ahogy egy különleges karórát is nehezen képzelünk el a pontos időt jelző lehetőség nélkül.  

A dán gyártású STUND karóra viszont pont ezt kínálja. Nincs rajta semmilyen kijelző vagy számlap, a felülete tükörszerűre csiszolt fém, négy ponttal ellátva mindössze. A szó szoros értelmében nem karóra, de képes érzékeltetni az idő múlását, csak szokatlan módon. Fixen beállított időintervallumokat választhatunk, 15-30-45-60 percenként, személyes preferencia szerint az “óra” rezegni kezd a csuklón, ez a vibráció mutatja, hogy eltelt az általunk kijelölt időintervallum. 

Persze ezt minden időzítő tudja, de itt a hangsúly az egyszerűségen és a folyamatosságon van. A STUND ugyanis tanít, a készítők szerint a folyamatos használattal élesedik a belső időérzékelés: ha hasztalanul (mondjuk idióta órákról szóló cikkek olvasásával töltjük az időt), akkor az eltelt hatvan percet jelző rezgés emlékeztet minket a Földön töltött időnk értékességére. 

Így a STUND inkább filozofikus, gondolatébresztő iparművészeti tárgy, mint valódi használati eszköz. Vagy mondhatni ékszer, aminek van egy furcsa funkciója, mert a 316-os rozsdamentes acélból forgácsolt ház elég jól mutat, a szíj pedig lehet valódi vagy vegán bőr is. 

Megtanít értékelni az időt a vibrátoros karóra

Ennél van bőven drágább karóra, de különlegesebb kevés akad, nem csoda, hogy a gyártásra indított közösségi gyűjtés a Kickstarter oldalán hamar elérte a kitűzött összeget. Még itt lehet előrendelni, az első darabokat még akciós áron 64 ezer forintért adják.

Forrás: Trendhunter
Kép(ek) forrása: STUND