Style Erdős Norbert 2023. 11. 12.

Sárkányra hasonlító jelenség szállt ki az Etnából

Nagy mennyiségű lávát okádott az Etna, a tűzhányó felett 4,5 kilométer magas füstoszlop kígyózott.

Nagy mennyiségű olvadékot hányt a magasba vasárnap Szicília szigetén az Etna – közölte az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet. A tűzhányó felett 4,5 kilométer magas füstoszlop kígyózott, időnként robbanásokat lehetett látni és hallani.

 

A térség több településére, így Milo és Zafferana Etnea településekre hamu hullott, nagyobb károkról azonban nem érkeztek jelentések. A cataniai repülőtér forgalma zavartalan volt.

Öt nappal korábban egy olyan felévtelt is sikerült rögzíteni fényes nappal a tűzhányóról, mintha egy óriási sárkány repült volna ki belőle.

 

Az Etna az Európai Unió második legmagasabb hegysége az Alpok csúcsai után, legutóbb 1992-ben produkált nagyobb kitörést. A vulkán területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Európa legmagasabb működő vulkánja 2018-ban még 3326 méter volt. 2021. augusztus 11-i mérések alapján a magassága 3357 méter, amely sokszor változik a kitörések következtében.

A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.

Forrás: MTI, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images