Style Erdős Norbert 2023. 11. 13.

Hatásos az új gyógyszer a szuperbaktérium ellen

Sok-sok éve nem készült új gyógyszer az egyik legismertebb nemi úton terjedő betegség kezelésére, de nemrég hatalmas áttörést értek el.

Jó pár éve felütötte fejét a gonorrhea baktérium szuperváltozata, amely ellenáll az antibiotikumos kezelésnek, így könnyedén az életveszély szélére sodorja hordozóját. De végre itt a megoldás, méghozzá egy új gyógyszer formájában, aminek már nem tud ellenállni a szuperbaktérium. Legalábbis a tesztek ezt bizonyítják.

A zoliflodacin nevű gyógyszer, pontosabban hatóanyag, már a klinikai teszteken is túl van, az eredményeket nemrég hozták nyilvánosságra. Hosszú évek óta ez az első új antibiotikum a gonorrhea ellen, ami hatékonyan működik – írja az IFLscience.

Mi az a gonorrhea?

A köznyelveben csak kankó vagy tripper nevén ismert gonorrhea nemi érintkezéssel terjedő bakteriális fertőzés, mely a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Már a Biblia is említi. A húgyutak gyulladása fájdalmas is lehet, vizelési nehézséget okoz. Nők fertőzése nemritkán tünet nélkül lefolyik, ám tovább fertőzhetnek. A tünetek a nemi aktus után 3-5 nappal jelentkeznek. Néha más testrészekre is átterjedhet, ám a baktérium rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, ezért a fertőzés csak szoros nyálkahártya-kontaktussal történik (köhögéssel, nyállal tehát nem terjed). Bakteriális fertőzés lévén nagy adag, parenterálisan alkalmazott penicillin alkalmas a gyógyításra. Néhány Neisseria-törzs azonban képes rezisztenciát kialakítani, ilyenkor indokolt a cefalosporin antibiotikum-terápia. Kezelés nélkül, általános szepszist okozva, halálos lehet a betegség, ám ez igen ritka. A WHO becslései szerint Világszerte évente 80 millió új fertőzés fordul elő a felnőttek körében.

Az elmúlt évtizedekben a fent nevezett baktérium egyre strapabíróbb lett a hagyományos antibiotikumokkal szemben, így létrejött a “szupergonorrhoea” elnevezésű kórokozó. Így szükségessé vált az új gyógyszer kifejlesztése. A zoliflodacin sejtműködéshez és szaporodáshoz szükséges bakteriális enzimet célozza meg.

A kutatásban közel ezer fertőzött vett részt, akiknél nem alakult ki szövődmény.

A gyógyszertesztben résztvevők egy tabletta zoliflodacint, vagy izomba adott ceftriaxont, valamint azitromicin tablettát kaptak (vagy ezt, vagy azt, nem mindet, így lehet összehasonlítani a különböző szerek hatásait). Kiderült, hogy az új szer nem csak biztonságos, de hatékony kezelést nyújt a szuperkankó ellen is.

Forrás: iflscience.com, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images