Style Kovács Miklós 2023. 11. 13.

Nagyon más lesz a jövő hűtőszekrénye, már itt vannak az első példányok

Kívül kisebb, belül nagyobb a Whirlpool fejlesztése, ami teljesen új módon oldja meg a hűtőszekrény szigetelését, és ezzel rengeteg teret nyer.

A rengeteg nagy márkát tömörítő .Whirlpool Corporation a hűtőszekrények szigetelésének új módját alkotta meg, amely drámaian megnövelheti kapacitásukat és csökkentheti energiafelhasználásukat. Ez új lehetőségeket nyit meg a dizájnban, formában, és ha elterjed, akkor teljesen megváltozik a konyhák kötelező tartozéka, a pufók nagy doboz. 

Nagyon más lesz a jövő hűtőszekrénye, már itt vannak az első példányok

Az új megközelítés neve SlimTech, és a vastag poliuretán szigetelőhabot, műanyag borítást helyettesíti, amely a piacon lévő szinte valamennyi hűtőszekrény falát és ajtaját alkotja. Ehelyett a SlimTech egy vákuum elvén működő szigetelő szerkezet, amely két acélfal között egy szabadalmaztatott összetételű szigetelő tulajdonságú port tartalmaz. Így az egész sokkal fenntarthatóbb, megnyitja az utat az újrahasznosítás felé, ami komoly probléma volt eddig a hűtőknél.

Gyakorlati előnye viszont a sokkal vékonyabb méret, egy SlimTech ajtó akár 60 százalékkal is vékonyabb lehet a hagyományosnál, miközben a belső tárolásra használható teret 25 százalékkal növeli. Mivel hőtartó tulajdonsága is jobb, az energiafelhasználást akár 50 százalékkal is csökkentheti, a Whirlpool Corporation vezérigazgatója, Marc Bitzer szerint „ez az elmúlt 50 év legnagyobb fejlesztése a hűtőszekrények területén”. 

Nagyon más lesz a jövő hűtőszekrénye, már itt vannak az első példányok

Természetesen ez a csúcstechnika nem az alsó polcos, olcsó termékeknél debütál, több mint hat év fejlesztés, 180 szabadalom, valamint több tíz millió dollárnyi kutatás és fejlesztés után a jövő év elején az első SlimTech hűtő a JennAir csúcskategóriás márka kínálatában jelenik majd meg.