Style Erdős Norbert 2023. 11. 27.

Ebben a kabátban a -40 Celsius-fokot is kibírod

Ezt a bőrkabátot kimondottan úgy alakították ki, hogy a legnagyobb hidegben se fagyjon meg az ember ereiben a vér.

Az 1940-es években fejlesztették ki a brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) kérésre azt a speciális ruházatot, amely megvédte a pilótákat – főleg a félig nyitott gépekben – a hidegtől. Ugyanis minél magasabbra emelkedtek a repülőkkel, annál hidegebbet kellett kibírni a pilótáknak (-20, -40 fok), hiába volt kezdetleges fűtés néhány vadászgépben és bombázóban.

A báránybőrből készült kabátokat hozzá illő báránybőr nadrággal párosították, és a légierő katonái az egyenruha fölött viselték. Kialakításuk viszonylag egyszerű, mégis aranyat ért: a pilóták visszajelzései alapján nagyon jól szigetelt és valóban védelmet nyújtott a hidegtől. Ezek a bőrkabátok a korszak stílusijegyévé váltak, és a későbbiekben már nem csak az RAF alkalmazta őket.

Ebben a kabátban a -40 Celsius-fokot is kibírod

A Goldtop motorbiciklis felszereléseket gyártó cég rukkolt elő nemrég a “Battle Of Britain” nevű kabáttal, amelyet pontosan úgy készítettek el, ahogy azt anno a légierő megrendelte. Ha láttál már második világháborús filmet (pl.: Dunkirk), akkor be fog villanni, hogy tényleg ilyen kabátokat hordtak a pilóták és a repülő legénysége. A kabátokat készítő cég pedig úgy gondolta, hogy ami jó volt a pilótáknak, az a motorosoknak is megfelel, ha hűvösebb időben pattannának nyeregbe.

 

A brit Goldtop eredetileg lovasruházat gyártásával kezdte, de a második világháború után átálltak motorkerékpáros ruházatra, és a márka az 1950-es évektől az 1980-as évekig a café racer motorokkal közlekedők vagy versenyzők népszerű választása lett.

Ebben a kabátban a -40 Celsius-fokot is kibírod

Minden egyes “Battle Of Britain” dzseki kézzel készül, 100% brit báránybőrből. A hosszú élettartam érdekében mindenhol tömör sárgaréz csatokkal és kapcsokkal készülnek, valamint dupla vastagságú övvel, gallérpánttal és cipzárokkal.

Ebben a kabátban a -40 Celsius-fokot is kibírod

A kabát egyébként Magyarországról is elérhető, a gyártó webshopja ide is szállít, az ár 259 600 Ft, amely ahhoz képest, hogy milyen minőségű, milyen anyagból készült kabátról beszélünk, annyira nem is sok.

Forrás: Silodrome
Kép(ek) forrása: Goldtop