Style Fehér Patrik 2023. 11. 29.

Fontos üzenetet hordoznak ezek a díjnyertes fotók

Idén is ámulatba ejtő fényképeket készítettek az Environmental Photographer of the Year legjobb fotósai. Minden kép egy figyelmeztető üzenet is egyben.

Immár 16. alkalommal rendezték meg az Environmental Photographer of the Year nevű versenyt, amelyen profik és amatőrök egyaránt indulhatnak. Egyedül a téma fix: valami olyan dolgot kapjanak lencsevégre, mely a környezetünkkel, annak sérülékenységével kapcsolatos, és hívja fel ezekre a problémákra a figyelmet.

A megmérettetés egy brit jótékonysági szervezethez köthető, amely nemzetközi szinten foglalkoznak azzal, hogy felhívják a figyelmet a víz és egyéb természeti erőforrások fenntartható felhasználására. Fotópályázatuk mögé beállt a Nikon is, méreteit pedig jól mutatja, hogy 159 országból érkezett pályamű.

Idén hat kategóriában hirdettek győztest: a nagydíj mellett elismerték a legjobb 21 éves vagy annál fiatalabb fotóst, a leginkább gondolkodásra késztető alkotást, volt egy kategóriája az “helyreálló természetnek” is. Az egyik kategória az ajtónkon kopogtató globális felmelegedésre hívta fel a figyelmet (Keeping 1.5 Alive), míg a hatodik kategória üzenete az volt, hogy a fotósok megmutassák, hogyan alakult át már napjainkra is természet a klíma- és környezetváltozás következtében (Adapting for Tomorrow).

A legfiatalabb nyertes 17, a legidősebb 70 éves volt, több díjazott pedig olyan helyeken él, melyeket fokozottan érint a klímaváltozás, ilyen például Banglades, India vagy Argentína. Mindegyikük 5 ezer fonttal (2,18 millió forinttal) gazdagodott, valamint a fiatalok kategóriagyőztese egy fényképezőgépet is kapott két objektívvel.

A győztes alkotás: Black Soldier Fly Farming (I) - Maurizio Di Pietro

A győztes alkotás: Black Soldier Fly Farming (I) – Maurizio Di Pietro

A fődíjat Maurizio di Pietro nyerte Olaszországból. A profi fotós a Torinói Egyetemen fotózott egy kísérletet, melyben fekete katonalegyekből készített rovarliszttel etettek szivárványos pisztrángokat és baromfikat. Az egészről egy fotósorozatot készített, ezek közül a fent látható alkotás lett a legjobb. A többi győztesért kattints az alábbi galériára:

6 fotó megtekintése
Forrás: Environmental Photographer of the Year