Style Fehér Patrik 2023. 11. 29.

Máig lenyűgöző a 250 éves robothattyú

Meg nem mondanánk az alkotásról, hogy negyed évezreddel ezelőtt készült, ilyen szerkezettel ma sem egyszerű előrukkolni.

Az önműködő gépek már jóval az első számítógépek előtt életünk részei voltak, gondoljunk csak a sokszor matuzsálemi korú órajátékokra, ahol figurák jönnek-mennek, harangot kongatnak és a többi. Mindezt apró méretben azonban jóval nehezebb megvalósítani, azonban ez sem volt példa nélküli.

A világ talán leghíresebb ilyen önműködője az Ezüst hattyú (Silver Swan), mely kis híján éppen 250 éves. A szerkezet korai története kicsit keszekusza: volt arról szó, hogy valamelyik európai uralkodó kaphatja meg, de aztán mégsem kellett neki, ennek ellenére megépült a fémmadár. Egy londoni ékszerész, James Cox felelt a külsőért, míg a mechanika John Joseph Merlin feltaláló keze munkája.

Kép: Carl Court/Getty Images

Kép: Carl Court/Getty Images

Nem mintha a külső nem lenne lenyűgöző, mégis csak az felel a látványért, de a technika előtt ma is térdre lehet borulni: három szerkezet párhuzamosan kelti életre a hattyút. Egy a zenéért felel, egy a hattyú nyakának mozgásáért, egy pedig az üvegrudak és a halak mozgatásával teszi élettel telivé a vizet.

Kép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Kép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

1774-ben készült el a 25-30 kilót nyomó, 99 ezüsttollból, a nyakhoz használt 113 ezüstkarikából és a 141 üvegrúdból álló automaton. Összesen több mint 700 alkatrész alkotja, és ebben nincsenek benne például az elemeket összefogó csavarok.

Bennünket is elvarázsolt a remekmű, pedig 2023-mal bezárólag láthattunk már számos különlegességet – elég csak oldalunkon szétnézni. Nem is csoda, hogy annak idején a híres író, Mark Twain is megemlékezett róla. “Néztem, ahogy olyan kényelmesen és gond nélkül úszik, mintha egy mocsárban született volna, nem is egy ékszerüzletben” – fogalmazott.

Kép: Tolga Akmen/Anadolu Agency/Getty Images

Kép: Tolga Akmen/Anadolu Agency/Getty Images

Twain a hattyúval nem új korában találkozott, a gép akkor már bőven elmúlt 60-70 éves is. A széles nyilvánosság 1867-ben ismerhette meg a különlegességet, a Párizsi Világkiállítás szenzációjának számított. Vevőt is kerestek rá, állítólag 50 ezer frankot – mai értéken 65-70 millió forintot – akartak érte kapni, de nem a pénztárcák nyíltak, inkább az állak estek le a döbbenettől.

Kép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Kép: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images

Amit azonban biztosan tudunk, hogy 1872-ben John és Josephine Bowes megvették gyűjteményükbe a madarat az eredeti ár tizedéért, és azóta is a róluk elnevezett múzeumban tárolják Észak-Angliában. Állapota nem olyan tökéletes, mint a képeken vagy a fenti videóban: működni működik, de a biztonság kedvéért már stabilizálni kell a nyakat – hiába, 250 év nem múlik el nyomtalanul. A múzeum szeretné felújítani az automatont, azonban erre egyelőre nincs fedezetük, így napjainkban inkább szoborként funkcionál az Ezüst Hattyú.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Carl Court/Getty Images