Style Fehér Patrik 2023. 11. 29.

Újfajta erőművet épített számítógépeinek a Google

A Google is beállt azon cégek sorába, amelyek valóban komoly lépéseket tesznek környezetbarátabbá válásukért. Egy zöldenergia-beszállítóval együttműködve olyan erőművet építettek, melyből még nem sok található a világon.

Masszív célt tűzött ki a Google maga elé, amikor bejelentette, hogy 2030-ra karbonsemleges energiával szeretné működtetni campusait, illetve óriási adatközpontjait. Mellékesen hozzátették, ők arra is nyitottak lennének, hogy a világ elektromos hálózatát egy az egyben dekarbonizálják, azaz a Föld árama csakis tiszta forrásokból érkezne.

Utóbbi terv eléggé utópisztikusan hangzik jelenleg, de az előbbi irány megvalósíthatónak is tűnhet. A Google ugyanis bejelentette, hogy működésbe lépett első geotermikus erőművük, melynek munkálataiból ők is alaposan kivették a részüket.

Kép: Google

Kép: Google

A Nevadában található létesítmény különlegessége, hogy nem a hagyományos geotermikus erőművekből ismert rendszerrel termel áramot. A tradicionális megoldások esetében három tényező együttállása szükséges: a Föld hője, víz és olyan kőzetrendszer, melyek vízáteresztő képessége alkalmas arra, hogy keringessék benne a vizet.

Jelen esetben utóbbi nincs meg. Sok helyen emiatt nem lehet, pontosabban sokáig nem lehetett kihasználni a Föld természetes energiáját, mert például a kőzetekben elszivárog a víz. A technológia azonban áthidalta ezt a problémát: leegyszerűsítve a rendszer lényege annyi, hogy megfelelő fúrásokkal megoldható a kőzetprobléma.

A Google-féle projektben is így tettek, lefúrtak közel 2,5 kilométer mélyre, majd a járatot oldalirányban bővítették a hőforrás felé. Egy második lyukat is fúrtak, a kettő pedig összeköttetésben áll egymással. Innentől “csak” hideg vízzel kell táplálni az egyik kutat: a víz végigmegy a hőt kibocsátó kőzeteken, a másik oldalon pedig már melegen felbukkanva hasznosítható is áramtermelésre.

Arról nincs infó, hogy pontosan mennyi energiát termel az erőmű, de a Google partnere, a Fervo Energy több ilyen projektet is fejleszt párhuzamosan: 2026-ra például Utah államban léphet működésbe egy 400 MW-os geotermikus erőművük, mely 300 ezer otthonnak nyújthat karbonmentes áramot.

Forrás: Google
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images