Style Fehér Patrik 2023. 12. 02.

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Idén is összegyűjtötték, a világ melyik nagyvárosában a legdrágább az élet, az élen holtverseny alakult ki.

Évről évre elkészült a Worldwide Cost of Living Index, mely megadja, hogy hol mennyire olcsó vagy drága az élet. A világ 173 nagyvárosát mérik fel a készítők, megvizsgálva 200 termék és 400 szolgáltatás vételárát. Az összesítés rámutatott arra, hogy a világban átlagosan 7,4 százalékkal drágult az élet tavalyhoz képest, ám a növekedés üteme lassul: 2021-ről 2022-re még 8,1 százalékkal lettek magasabb az árak.

A legdrágább város címén jelenleg két helység osztozik: a tavaly is első Szingapúr, valamint a svájci Zürich (a nyitóképen), mely hat helyet lépett előre a megerősödő franknak köszönhetően. Az ázsiai városállamban nagyrészt a ruházati termékek és a közlekedés tehető felelőssé a drága életért, Svájcban pedig inkább az élelmiszerek, a háztartási termékek és a kikapcsolódási lehetőségek árai.

Szingapúr

Szingapúr

A megosztott harmadik helyen New York és a szintén svájci Genf áll. Előbbiben az átlag alatt növekedtek az árak, ennek köszönhető, hogy lecsúszott az első helyről. Az ötödik helyen a legdrágább tízes másik ázsiai tagja, Hongkong található.

A legolcsóbb helyek nem feltétlenül jelentik azt, hogy jó is lenne ott élni: a szíriai Damaszkusz került a lista aljára, mely előtt Irán fővárosa Teherán, valamint a líbiai Tripoli állnak.

A tíz legdrágább város 2023-ban

=1. Zürich (Svájc)
=1. Szingapúr
=3. Ney York (USA)
=4. Genf (Svájc)
5. Hongkong (Kína)
6. Los Angeles (USA)
7. Párizs (Franciaország)
=8. Tel-Aviv (Izrael)
=8. Koppenhága (Dánia)
10. San Francisco (USA)

Forrás: Economist Intelligence Unit
Kép(ek) forrása: Getty Images