Style Fehér Patrik 2024. 01. 10.

Bármilyen mobilból víz alatti kamerát csinál egy új kütyü

Mostantól a víz alatti pillanatok megörökítéséhez nem feltétlenül kellenek méregdrága, gyakran csak egyszer használatos kütyük.

Telefonunkat gyakorlatilag mindenhová magunkkal visszük, az ágytól kezdve a WC-ig. Egyedül a vizes közegek jelentenek talán kivételt, bár a vízálló modelleknek ez sem jelent akadályt. A többség azonban mégis inkább távol tartja a zuhanyzótól vagy a medencéktől mobilját, teljesen érthető módon.

Vannak, akik vízbe is beviszik a készüléket, ha meg akarják örökíteni a fürdőzős pillanatokat. Ilyenkor előkerülnek a zacskók és egyéb házi megoldások, melyek nem jelentenek 100 százalékos védelmet, és a képek minősége is romlik. Opció lehet erre az esetre egy speciális célszerszám, a víz alatti fényképezőgép, ám az is egy újabb kütyü, ráadásul a minőségi daraboknak megkérik az árát.

Erre kínál megoldást a Diveroid nevű cég, amelynek több olyan teljesen vízálló tokja is van, melyekkel akár a víz alatt is lehet mobillal fotózni. Újdonságuk talán a legjobb ár-érték arányú termékük, a Universal Lite, melynek polikarbonát háza 15 méteres mélységig vízálló, így kis mélységhez, pl. snorkelinges kalandok megörökítésére tökéletesen alkalmas lehet.

Annál is inkább, ugyanis gyakorlatilag bármilyen mobilt beletehet a vásárló. Belül állítható szélességű és magasságú, gumírozott részek stabilizálják a telefont úgy, hogy az közben nem karcolódik. Kis ablaka nem is kicsi, így a kamerák lencséi is biztosan rálátnak a víz alatti világra.

A kütyühöz tartozik egy letölthető alkalmazás is, mely egyfajta transzferprogramként működik. Az appban érintőgombok találhatóak, ezekkel kontrollálható a mobil. Ezekhez a tokon található, rugó által feszített nyomógombok érnek, így a hosszan nyomás vagy a sima érintés is átküldhető a mobilra. Ezekkel lehet zoomolni, fókuszálni, videót vagy fotót készíteni.

A Universal Lite egyelőre még nem sorozatban gyártott termék, de biztosan az lesz, ugyanis a közösségi finanszírozó oldalon, a Kickstarteren kellően nagy volt a lelkesedés a kütyü iránt. A felületen keresztül 139 dollárért (48 ezer forintért) lehet hozzájutni a tokhoz, később 199 dollár (68 ezer forint) lesz majd.

Forrás: Diveroid, Kickstarter, New Atlas
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images