Style Fehér Patrik 2024. 01. 12.

Nincs monitorja, mégis ez a legnagyobb képernyőjű laptop

Úgy néz ki a Spacetop hordozható számítógépe, mintha a fele hiányozna, de a gyártó szerint épp ez benne a jó. Cserébe akkora virtuális képernyőt kapunk, mellyel más nemigen tud versenyre kelni.

Akik számítógéppel dolgoznak, gyakran szembesülhetnek azzal, hogy egyszerűen kevés a képernyőfelületük: egyszerre 2-3 weboldalt vagy programablakot is figyelniük kell, természetesen nem pöttöm méretre zsugorítva őket. Ilyenkor jönnek be a nagyobb képernyők, melyeket aztán szintén kitöltenek az alkalmazások.

A problémát a Spacetop nevű cég teljesen ellentétesen közelíti meg: laptopjukról levágták a képernyőt, maradt a klaviatúra és a többi hardver, mely jelen esetben egy Qualcomm Snapdragon XR2 chipből, 8 GB RAM-ból és 256 GB tárhelyből áll.

Nincs monitorja, mégis ez a legnagyobb képernyős laptop

A kép megjelenítését egy AR-szemüvegre bízták, melyet felvéve a környezetünkben jelenik meg a virtuális 100 colos (!) képátlójú monitor.

Nincs monitorja, mégis ez a legnagyobb képernyős laptop

A laptopot elsősorban munkára tervezték. Ehhez legtöbb esetben elegendő az amúgy nem túl combos tárhely és a memória, valamint az Android-alapú rendszer, melyen elfutnak a legfontosabb webes irodai alkalmazások. Egy töltéssel öt órán át használható a gép, így akár egy hosszú repülőúton is haladhatunk a melóval – úgy, hogy a képernyőt is rendesen látjuk, és a kis asztalkán nem kell megszenvedni a monitor felnyitásával. Előny még, hogy az adott esetben érzékeny adatokat csakis a felhasználó látja a szemüvegen keresztül.

Nincs monitorja, mégis ez a legnagyobb képernyős laptop

Egyelőre 1000 Spacetop létezik a világon. Ezek bevallottan korai hozzáférésű példányok, ezért jó, ha tudja az ember, hogy a 2150 dolláros (745 ezer forintos) gép még tovább fog fejlődni – feltéve, ha siker lesz a koncepció.

Forrás: Spacetop