Style Kovács Miklós 2024. 02. 26.

Ilyen az élet a milliárdosok titkos luxushajóján

Évekig tartó, egyedi útvonalakon jár a világ legexkluzívabb óceánjárója, amelyre hosszú távra költöznek be a gazdagok. Ajánlólevél kell a bejutáshoz.

Az óceánjáró luxushajók világa elérhető a nyugati középosztály számára, ma már nem számít exkluzívnak, egyedinek egy ilyen körutazás. Ezrek tartózkodnak jelenleg is ilyen gigantikus hajókon szerte a világban, de a hullámokon akad egy darab, ami kilóg a sorból. Ez a “The World” nevű luxushajó, amelyre nem lehet csak úgy jegyet váltani online, és elugrani vele két hétre a Karib-tengerre. 

Ezen a hajón ugyanis 165 külön lakás található, melyek között elegáns stúdióktól kezdve tágas háromszobás lakásokig minden megtalálható. Ezeket a 27 és 325 négyzetméter közötti nagyságú otthonokat hosszú időre vehetik igénybe az érdeklődők, ahhoz, hogy valaki bérlővé válhasson, 10 millió dolláros (3,6 milliárd forint) vagyon kell, és ez még a könnyebb rész.

Bekerülni nehéz

Az új lakókat meghívásos alapon választják ki, két már meglévő bérlő ajánlólevél kell hozzá, és még ezen felül is van egy alapos átvilágítással járó személyi vizsgálat. Aki bekerül, az a világ legexkluzívabb tengeri utazását élvezheti. Itt nincs előre meghatározott útvonal turistahordáknak, a lakók közvetlenül részt vehetnek az úti célok és élmények kiválasztásában, így minden évben egyedi és személyre szabott utazási tervet követhetnek. Olyan helyeket választhatnak, ahová más ilyen hajó sosem jut el: kalandozások az Antarktisz környékén, kis kitérő Namíbiában a világ legrégebbi homokdűnéinél. 

Akár az Antarktisz jeges vizeire is mehet a hajó, ha a befolyásos utasok, és a kapitány úgy gondolják

Akár az Antarktisz jeges vizeire is mehet a hajó, ha a befolyásos utasok, és a kapitány úgy gondolják

Természetesen a fedélzeten sem lehet unatkozni, a 12 emelet magas, majd 200 méter hosszú hajón van hat étterem, jól felszerelt könyvtár, wellnessközpont, két medence, egy teniszpálya, egy golfszimulátor és moziterem is. 

Van, aki ezt is megunta

Gondolhatnánk, hogy aki ide bekerül, az vissza se néz, de Peter Antonucci példája azt mutatja, hogy a legfelsőbb szintű luxust is meg lehet unni. Az exügyvéd hat évet töltött a fedélzeten, több lakást is bérelt, de 2019-ben megunta, és végleg a szárazföldet választotta. 

Tapasztalatait most saját könyvében osztja meg, amiben részletezi a zárt milliárdosközösség életmódját. Első lakását 1,6 millió dollárért (mai árfolyamon 574 millió Ft) bérelte feleségével. Az átlagos luxushajókkal ellentétben a “The World” lakrészeit átépíthetik a bérlők, renoválhatják, dekorálhatják kedvükre, már amennyire ezt egy ilyen hajón meg lehet oldani. 

A 12 emeletes hajó messze nem a legnagyobb óceánjáró, de a hosszú távon bérelhető nyaralói miatt ez a legkülönlegesebb. (Fotó:Jens Büttner/picture alliance via Getty Images)

A 12 emeletes hajó messze nem a legnagyobb óceánjáró, de a hosszú távon bérelhető nyaralói miatt ez a legkülönlegesebb. (Fotó:Jens Büttner/picture alliance via Getty Images)

A tulajdonosok amolyan mozgó hétvégi házként kezelik ezeket a lakásokat, melyek mindig a világ másik egzotikus pontján bukkannak fel. Antonucci is így használta a lakosztályát, ha a hajó épp a Maldív-szigeteknél volt, akkor oda utazott, eltöltött saját úszó lakásában pár hetet, majd hazarepült New Yorkba. 

Persze egy zárt hajón, ahol az évi bérleti díjban benne van a korlátlan étel-italfogyasztás, “Történnek dolgok” – állítja Antonucci. “Némelyik szórakoztató. Van, amikor az emberek csak úgy elszállnak, dalokat kornyikálna, és jól érzik magukat. Ez viszonylag ártalmatlan. Aztán néhány kapcsolat és dolog is ártalmatlan – ha az emberek elérhetőek, egyedülállók, az rendben van. De vannak házas emberek, házaspárok a hajón, akik nem mindig a házastársukkal alszanak.” Ráadásul Antonucci szerint “az intrikák és a pletykák a hajón már nyomasztó mértéket öltöttek”.

Bármilyen egyezés csupán a véletlen műve

Ezért nyilván regényt kellett írnia róla, ami saját bevallása szerint is fikció. A CNN Travelnek adott nyilatkozatában a The World képviselője azt mondta, hogy Antonucci “írásban biztosított minket arról, hogy művei nem kapcsolódnak a The Worldhöz vagy annak lakóihoz, és hogy kiadványai fiktív műalkotások egy fiktív hajóról”.

Tehát a leggazdagabbak zárt világáról lehet épp sejtésünk, ha belenézünk Antonucci könyvébe, de talán regény sem kell ahhoz, hogy elképzeljünk egy milliárdosoktól hemzsegő luxushajót, elég megnéznünk a Szomorúság háromszöge című filmet Ruben Östlund rendezésében:

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Gettyy Images