Style Fehér Patrik 2024. 03. 16.

Mutatjuk, milyenek voltak a piercingek 11 ezer éve

Egészen messzire nyúlik a piercingviselés szokása, nemrég megtalálták az eddigi legrégebbi darabokat. Bizonyos testékszerekkel szándékosan elváltoztatták a beszédet.

A piercingek és különféle testékszerek viselése nem új keletű dolog: régóta ismert már, hogy elődeink is kedvelték és használták az ilyesfajta kiegészítőket. A tudósok korábban úgy tartották, hogy nagyjából 12 ezer éve él ilyen eszközökkel az emberiség, azonban ennyire régre nyúló maradványokat eddig még nem találtak.

Nemrég azonban olyan leletre bukkantak, ami ezt a feltételezést támasztja alá. Törökországban

11 ezer éves piercingekre bukkant egy régészcsoport,

melyekről az is kiderült, hogy egyfajta felnőtté avatási szertartáson használták őket.

Kép: Cambridge University

Kép: Cambridge University

A mészkőből, folyami kavicsokból és obszidiánokból készült, legalább 7 mm átmérőjű testékszerekből összesen 106-ot találtak, ebből 85 maradt meg olyan állapotban, hogy elemezni is lehessen. Legtöbbjük az emberi maradványok közvetlen közelében volt, mégpedig azokon a helyeken, ahol az emberekbe ültették őket: a fülcimpában, illetve az alsó ajak alatt.

Kép: Cambridge University

Kép: Cambridge University

A minimum 7 mm-es átmérő miatt az ajakpiercingek amellett, hogy vizuálisan is elkülönítették a gyerekeket a felnőttkorba lépett emberektől, valószínűleg jelentős változást okoztak viselőjének beszédében, étkezésében és légzésében is. Ezek is olyan tulajdonságok, melyek szintén differenciát jelenthettek a generációk között, vélik a tudósok.

Forrás: Cambridge University, IFLScience
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images