Style Fehér Patrik 2024. 03. 25.

A lépcső sem akadály a legújabb robotporszívónak

Egyre kevesebb dolog jelent akadályt a robotporszívóknak, egy új darab már képes a lépcsőzésre is. Az ötlet nagyon rövid idő alatt igen népszerű lett.

Remek találmány a robotporszívó, mely távollétünkben is feltakaríthatja lakásunk padlóját. Napjaink legnépszerűbb modelljeinek azonban van egy hátránya: a komolyabb szintkülönbségekkel egyáltalán nem tudnak megküzdeni, így akár a helyiségek közötti küszöbök is jelentősen befolyásolhatják a működési területüket.

Ehhez képest óriási ugrást jelent a MIGO Robotics kütyüje, az Ascender. A robotporszívó kapott két kart, melyekkel képes lépcsőzni, így a gyártó szerint ez a világ első ilyen takarítóeszköze. 22 centiméteres magasságig képes felkapaszkodni a fokokra a gép, azaz az emeletre simán felmegy emberi beavatkozás nélkül.

A lépcső sem akadály a legújabb robotporszívónak

Az Ascender legfontosabb tulajdonságai közt a porszívó- mellett a felmosófunkciót is említik, emellett fejlett mesterségesintelligencia-algoritmus segíti a munkáját. Ráadásul hosszú ideig teszi ezt, köszönhetően a nagy kapacitású akkumulátornak: egy töltéssel 500 négyzetmétert is fel tud takarítani.

Fedélzetén egy HD kamera, egy nagy pontosságú LiDAR és hat másik távolságérzékelő szenzor kapott helyet, ezek segítségével navigál az Ascender. Szívóereje 9700 Pa, ekkora erővel gond nélkül szippant fel a portól kezdve az állatszőrön át mindent. A porszívó képes együttműködni az olyan okosotthon-rendszerekkel, mint az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens, így ütemezhetőek a takarítási időpontok és távolról is megfigyelhető a robot munkája.

A lépcső sem akadály a legújabb robotporszívónak

A gép a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon debütált, akkora sikerrel, mely kevés termékre jellemző. A cég 10 ezer dolláros (3,67 millió forintos) célt tűzött ki maga elé az eladások terén, ehhez képest négy nappal az indulás után már meghaladta az 1,6 millió dollárt (590 millió forintot) a bevételük. A robotporszívóhoz különböző csomagokban lehet hozzájutni, a legolcsóbb verzió 849 dollár, átszámítva 312 ezer forint.

Forrás: MIGO Robotics