Style Erdős Norbert 2024. 05. 08.

Mutatjuk, hogyan lehet egy zsebkésből luxuscikket faragni

Bemutatjuk a zsebkések világát, ahol a praktikum találkozik a kézművességgel. William Henry kései nem csak élesek, hanem nézni is öröm őket.

Damaszkuszi acél, svájci drágakövek, dinoszauruszcsont, meteorit és hajóroncsok – ezek mind-mind a William Henry-kések készítésénél felhasznált alapanyagok. Az Egyesült Államokban működő cég olyan luxustermékeket faragott zsebkéseiből, amelyekre a világ bármely pontján rácsodálkoznak.

Elképesztő részletek és anyagok jellemzik ezeket a kézműves termékeket, és az áruk is ehhez mérten van belőve:

a  William Henrynek van olyan zsebkése, amelynek ára eléri a 65-70 ezer dollárt (25 millió forint).

 

Mutatjuk, hogyan lehet egy zsebkésből luxuscikket faragni

A vállalkozást 1997-ben alapította az észak-kaliforniai származású késkészítő és zenész Matt Conable. Azóta a márka a kifinomult tervezés, a ritka anyagok használata és a kézművesség szinonimájává vált. 

A William Henry nem tekinti magát kizárólag “made in USA”-nek, mivel a márka együttműködik a világ számos táján élő, tevékenykedő kézművesekkel, és olyan anyagokat használ, mint a svájci drágakövek vagy a Balin faragott “sterling”, azaz 92,5%-os tisztaságú ezüst, de az egyes alkotóelemeket már Oregonban szerelik, illesztik össze.

Mutatjuk, hogyan lehet egy zsebkésből luxuscikket faragni

A cég olyan markolatbetéteket is gyárt, amelyek fontos történelmi eseményekhez köthetők, mint például a B12 Pearl Harbor kés, amelyet a U.S.S. California hajóról származó fából készítettek. Ennek a zsebkésnek az ára 2000 dollár (725 ezer forint).

A múltban a késkészítőmester még a Fehér Házból és a Yankee Stadionból származó fával is dolgozott. Szóval ezek nem átlagos bicskák. És mivel a cég kései szinte mind korlátozott példányszámban készülnek, nehéz lehet lépést tartani a kereslettel, ez pedig szépen fel tudja srófolni az árakat.

Mutatjuk, hogyan lehet egy zsebkésből luxuscikket faragni

Az egyik legnépszerűbb William Henry-kés az utóbbi időben a Pappy Van Winkle’s bourbonwhiskey-s hordóiból származó fabetéttel ellátott modell – állítja a cég marketingvezetője. A vállalkozás egyébként egy ideje már ékszereket is készít, hasonló filozófiával és kiállításban.