Style Fehér Patrik 2024. 06. 19.

Forradalmi dolog készült ananászból

Az ananászt hamarosan nem csak gyümölcséért, de leveléért is érdemes lehet termeszteni, ugyanis páratlan műbőrt tudnak belőle készíteni szakemberek.

Életünk számos területén lépünk kapcsolatba állatbőrrel: lábunkon a cipő, a táskánk, a pénztárcánk vagy akár autónk belső tere is készülhet ebből. A világ azonban abba az irányba megy, hogy ez megváltozzon, mindenki a fenntartható megoldásokat keresi.

Ebből a szempontból eddig nem állt valami jól az emberiség, mivel a legelterjedtebb műbőrök mind hozzáadott műanyagoknak köszönhetően nyerték el végső formájukat. Ehhez képest jelentős előrelépés történt Thaiföldön, ahol elkészült a PALF nevű anyag.

A mozaikszó jelentése ananászlevél-rost, azaz a bőrszerű anyag az ismert gyümölcs növényének leveléből készült. Tulajdonságainak javításához egyedül természetes gumit adnak, így semmilyen kemikáliát vagy műanyagot nem tartalmaz.

Ananászlevelek, valamint a bennük lévő rostokból készült szálszerű anyag

Ananászlevelek, valamint a bennük lévő rostokból készült szálszerű anyag

Megalkotói szerint teljesen fenntartható az ananászbőr, és benne van a potenciál, hogy forradalmasítsa a bőripart. Az anyag színezhető is, akár olyan különféle természetes színanyagokkal is, melyeket répából, teából vagy kávézaccból vonnak ki. Az említett tényezők is fontosak, de a más természetes alapú (pl. gombából készült) bőralternatívákkal szemben az is az ananász mellett szól, hogy az ebből készült bőr 60-szor ellenállóbb minden eddigi próbálkozásnál.

Az ananászbőrrel egyébként már korábban is kísérleteztek, és az eredmények már 2019 magasságában is biztatóak voltak, de a PALF egy új eljárással készül, és erősebb, valamint szakítószilárdsága is nagyobb elődjénél. Az előállító thaiföldi egyetem szakemberei most azon dolgoznak, hogy az anyag érzetét is közelebb hozzák az igazi bőr érzetéhez.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images