Style Fehér Patrik 2024. 07. 18.

Érintésre színt vált ez a felextrázott napszemüveg

Ugyan egy érintésbe kerül, de a fényre sötétedő szemüvegeknél gyorsabban árnyékol a Chamelo szemüvege, mely ráadásul hangszórót is tartalmaz.

Két, igencsak ígéretes technológiát mutatott be nemrég a Chamelo nevű napszemüveggyártó cég. Ötletük lényegében a fényre sötétedő tulajdonságot vitte tovább azzal, hogy jelen esetben a lencse egy érintéssel beárnyékolható, vagy akár a színe is megváltoztatható – attól függően, épp melyik technológiáról van szó.

A varázslat mindössze 0,1 másodpercig tart, és aki nem akarja összetapicskolni szemüvegét, annak ebben egy dedikált telefonos app segít. A fotovoltatikus lencsékhez képest 1800-szor nagyobb sebesség ez, és nem szabad elfelejteni, hogy a színváltás csak kívülről látszódik: a szemüveg viselője ugyanúgy kilát, mint előtte.

A technológia egyébként főként egy átlátszó, fényáteresztő képességű folyadékkristályos lencseréteget jelent. Ez kap elektromos impulzusokat egy beépített akkumulátorból, mely a fülekhez diszkréten odatett hangszórókat is táplálja. Maga a külső dizájn innen nézve már csak másodlagos, hiszen bármilyen formába lehetne csomagolni az okosságokat.

Érintésre színt vált ez a felextrázott napszemüveg

A technológia szélesebb körben is alkalmazható lenne, például az autó szélvédőjének vagy a házak, otthonok ablakainak árnyalatváltására. Egyelőre azonban ebből nem lesz semmi, marad a szemüveg átszámítva 110-210 ezer forintért.