Style Fehér Patrik 2024. 07. 23.

Forradalmi cipő debütál a párizsi olimpián

Akárhol is végez viselője a párizsi ötkarikás játékokon, cipőjével már biztosan beírja magát a történelembe.

Ha a hamarosan kezdődő párizsi olimpiát követjük, érdemes lesz figyelni Hellen Obiri nevére. A kenyai futónő két olimpiai ezüsttel már rendelkezik, így minden esélye megvan az újabb éremre, ám ebben most a technológia is segíthet neki, amit cipőjének gyártásánál alkalmaztak.

Obiri ugyanis a svájci On nevű cég cipőjében fut majd. A Cloudboom Strike LS nevet viselő modell különlegessége, hogy ultrakönnyű, a 170 grammos tömeget pedig úgy érik el, hogy egy speciális habból készül, melyet fújással visznek fel a cipő már meglévő talprészére. Jól látható a folyamat ebben a videóban:

Obiri a The New York Times-nak elmondta, eleinte szkeptikus volt a cipővel kapcsolatban, de aztán mégis ezt húzta fel a bostoni maratonhoz. A kenyai aztán meg is nyerte bennük a versenyt, így kétkedése hamar elillant.

Forradalmi cipő debütál az olimpián

Kialakításánál fogva nem találni a cipőn fűzőt vagy nyelvet, gyakorlatilag zokniként húzható a lábra, annyira pontosan illeszkedik. A nagy találmány egyébként az egészben a hab anyaga, hisz ez teszi lehetővé a könnyű tömeget a megfelelő merevség mellett.

Forradalmi cipő debütál az olimpián

Mindemellett – ahogy fentebb is látható – egy cipő legyártása nem sokkal több három percnél, ráadásul a gyártó szerint a hagyományos cipőkészítéshez képest még környezetbarátabb is ez az eljárás. A cégbe egyébként korábban Roger Federer korábbi világklasszis teniszező is befektetett.

Az Onnak amúgy széles sportruházati termékpalettája van, de a habcipő nem megvásárolható termék.

Forrás: On