Life Lencsés Csaba 2024. 07. 13.

Nyugodtan megcsalhatod a párod, nem számít

Aki még nem vált soha, annak meglepő lehet a magyar bírósági gyakorlat: váláskor egyáltalán nincs hátrányban a hűtlenkedő fél.

Dr. Sass Rita népszerű válóperes ügyvéd Budapesten, évente 70-80 ügyfél kéri a segítségét a házassága sikeres felbontásában. Kétrészes interjúnk első részében arról is olvashattok, hogy miért a szeretője miatt választotta őt az egyik ügyfele, a második feléből pedig most kiderül, hogy

  • a megcsalás érdekes módon semmit nem jelent a bíróknak,
  • mennyit ér a titokban készült hangfelvétel,
  • konkrétan mennyi forintért dolgoznak az ügyvédek.

Számomra meglepő, de igaz, hogy a másik fél megcsalásának nincs jelentősége egy válóperben a magyar bíróságokon? Valóban nem jut semmilyen előnyhöz, aki hűséges volt a párjához, és mondjuk most éppen elhagyják valakiért?

A válóperben sincs jelentősége, és a vagyon elosztásánál sincs semmilyen jelentősége.

Szerintem, aki még nem vált soha, az sanszosan úgy gondolja, a házasságot félrelépéssel tönkretevő félnek „illene” hátrányba kerülnie a tisztességes féllel szemben.

Ez szinte mindig elhangzik kérdésként az ügyfelek részéről: előnyt élvezek-e megcsaltként? De nem. Nem ez a bírói gyakorlat.

Egyetlen esetben játszhat szerepet, ha a megcsaló fél új párja kapcsolatba kerül a gyermekkel. Akkor őt is meghallgathatja a bíróság, akár a pszichológus is. A hűtlenség viszont önmagában nem befolyásolja a válópert.

Sass Rita

Sass Rita

Segíthet a válóperben, ha valaki titokban hangfelvételt készít a párjáról? Például ordít a gyerekkel a másik fél – na, ez majd jó lesz nekem a bíróságon.

Egyre gyakoribb a titokban készített hangfelvétel a válásoknál. Szerintem borzalom, hogy egyesek egyfolytában hangfelvételeket készítenek a házastársukról.

Ez teljes idegbaj és őrület.

Ugyanakkor mégis előfordulhat, hogy egy-egy hangfelvétel bizonyító erővel bírhat, de csak akkor használható fel, ha valami kizárólag ezzel a felvétellel bizonyítható.

Mi történik akkor, ha az egyébként a gyerekkel sokkal többet ordibáló szülő veszi fel a nagyon ritkán kiabáló másik hangját? Mert ő a ravaszabb. Így bemárthatja a rosszabb szülő a jobb szülőt.

Az a baj, hogy ha az állításunkat vitatja a másik fél, akkor azt bizonyítani kell. És ha van róla felvétel, azt elfogadhatja a bíróság. Ha nem tudom bizonyítani, azt vagy elhiszi, vagy nem.

Magánnyomozó mesél a gazdag magyarok szeretőinek megfigyeléséről

Megér több millió forintot a válasz a kérdésre, hogy megcsal-e a párunk? Jellemzően vagyonos magyarok fordulnak az egyik legfelkapottabb hazai magánnyomozóhoz, aki elmesélte a First Classnak, mivel bízzák meg az irodáját, miket szokott kideríteni, és hogy az mennyibe kerül.

„Ki lehet kötni sikerdíjat”

Mennyibe kerül ma egy válás?

Nagyban függhet attól, hogy hónapokig vagy évekig tart. És hogy melyik ügyvéd mennyiért dolgozik.

Mi az általános ügyvédi óradíj Budapesten?

Nagyon eltérőek az óradíjak, és az sem biztos, hogy mindenki óradíjban dolgozik. Én sem. Én fix díjat határozok meg akkor is, ha három hónapig tart az ügy, és akkor is, ha három évig. Van egy alapdíjam, amiben a konzultációktól a papírmunkáig sok minden benne van. Szerintem a kollégák többségénél van ilyen alapdíj.

Jellemzően hány forint az óradíj, és mennyi az átlagos alapdíj összege?

Az óradíj 30 ezer körüli, az alapdíj több százezres tétel. Vannak, akiknél pár százezer forint, míg másoknál félmilliónál is sokkal több. Sokaknál az alapdíjon felül vannak tárgyalási díjak, nálam ez is fix összeg, de nem mindenkinél.

Nyugodtan megcsalhatod a párod, nem számít

Goodboy Picture Company/Getty Images

Mennyi a tárgyalási díj?

50 és 100 ezer forint között mozog.

Ezek csak a válóper költségei. Milyen díjakat számol fel egy ügyvéd a vagyonelosztási pernél? Előfordul, hogy sikerdíjért dolgozik, a másikból kifacsart összeg bizonyos százalékáért?

Ott kicsit más a helyzet, és ki lehet kötni az elején sikerdíjat, hogyha ilyen vagy olyan összeget érek el, akkor ezért ennyi és annyi jár. Vagy pedig mondjuk egy ingatlan értékéhez képest bizonyos százalék a sikerdíj. Jellemző lehet a vagyonelosztási perek elején is fix összeg, de utána a százalékos sikerdíj szerintem a gyakoribb.

Sokáig férfiak döntöttek a nők sorsáról. Ma a nők döntenek a férfiakról

Egy évszázadon át zárt férfiszakmának számított a jogi pálya – na, ennek ma már vége. Még a hetvenes években is mindössze kilenc százalék volt a nők aránya Magyarországon az ügyvédi kamarában, ma viszont már hatvan százalék feletti.

Ráadásul a családjog területén egymással küzdő ügyvédek, és a válóperekben ítéletet hozó bírók között még ennél is magasabb a nők aránya 2024-ben. A válóperes ügyvédek között, különösen a válóperes bíróknál sokkal több a nő a férfiaknál.

Nyilván az állam is lehúzza az amúgy is stresszes helyzetben lévő, és sok pénzt veszítő embereket váláskor. Milyen illetékeket kell fizetni?

A válópernél fix 30 ezer forint az illeték, a vagyonelosztási perben a követelésnek pedig a 6 százaléka az illeték, de van egy maximális, 1,5 millió forintos illetékplafon. Vagyis a százmilliós ingatlannál már nem kell 6 milliót kifizetni, de 1,5 milliót igen.

Minél nagyobb a vita a két fél között, sanszosan annál többe kerül majd nekik a válás?

Abszolút. És fontos elmondani, hogy a pervesztes a perköltségnél a másik fél ügyvédi díját is ki kell, hogy fizesse a pervesztesség arányában.

Nyugodtan megcsalhatod a párod, nem számít

LightFieldStudios/Getty Images

Mennyi ideig tart a leggyorsabb válás, és meddig tartott a leghosszabb ügye?

A beszélgetés elején említettem, hogy az a legjobb mindkét félnek, ha marad közöttük érdemi és normális kommunikáció, mert akkor gyorsan meg lehet egyezni. Ha mindenben megegyeztek, akkor 3-4 hónap alatt megvan a válás.

És ha egyáltalán nincs egyezség, mert mindkét lövészárokból a másik fél megsemmisítése a cél?

Most van egy 5 és fél éve húzódó válásom…

Ebben nincs benne a vagyonmegosztás, csak két ember szétválasztása?

Nincs. Ez csak egyetlen válás a mai Magyarországon.

Interjúnk első feléből kiderül, hogy miként dől el a gyerek sorsa, vagy, hogy nem mindig a férfi fizeti a tartásdíjat – itt lehet elolvasni a részleteket.

Forrás: Prostock-Studio/Getty Images, RapidEye/Getty Images