Style FIRSTCLASS 2024. 07. 12.

Múzeumot kapott a férfiak divatkiegészítője

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első nyakkendőmúzeuma - nem véletlenül Horvátországban...

Tudtad, hogy a nyakkendő a horvátoktól származik? Az első nyakkendőket a lányok és asszonyok készítették a Horvátországból a harmincéves háborúba (1618-1648) induló férfiaknak, szerencsét és biztonságos hazatérést jósolva nekik. A horvátok nyakában lévő kendőket látva a franciák, akiknek a zászlaja alatt harcoltak, La Cravat névvel illették őket. Röviddel a harmincéves háború után, 1667-ben Franciaországban megalakult egy különleges ezred, a Royal Cravates, amelyet a benne szolgáló, nyakkendőt viselő horvátokról neveztek el.

Nemrég egy múzeum nyitásával tisztelegtek a divatkiegészítő előtt. A múzeum célja, hogy kiemelje a nyakkendők történelmi jelentőségét és kulturális örökségét. A múzeum nemcsak a divat és történelem szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt, hanem bárki számára, aki szeretne mélyebben elmerülni ebben az izgalmas témában.

Múzeumot nyitottak a férfiak divatkiegészítőjének

A nyakkendők, melyek mindennapi divatcikkek, magával ragadó történetet rejtenek. Az elmúlt négy évszázadban jelentős szimbolikus szerepet töltöttek be különböző kultúrákban és korszakokban, és a múzeum célja, hogy bemutassa e divatkiegészítő fejlődését és jelentőségét a 17. századtól egészen a modern korig.

A kb. 40 perc alatt bejárható kiállítás nemcsak történelmi tárgyakat mutat be, hanem a legmodernebb technológiai megoldásokkal is lenyűgözi a látogatókat. Itt látható például az egyetlen golyóálló anyagból készült nyakkendő, illetve az idelátogatók mikroszkóp alatt figyelhetik meg a selyemlepkeubókat és cérnákat, valamint ezen kívül egy korhű, lovakat bemutató 3D-s kiállítást felfedezhetnek fel.

Ezen túlmenően visszautazhatnak a 17. századba, elmerülhetnek az elmúlt évezred egyenruháiban, miközben rácsodálkozhatnak a híres horvát divattervező, Juraj Zigman innovatív terveire. Zigman együtt dolgozott többek között Beyoncéval, Nicki Minajzsal, Rita Orával, Christina Aguilerával és Cardi B-vel, így munkássága világszintű elismerést vívott ki magának.

Forrás: Horvátország
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images