18. alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepre, Magyarország szimbolikus születésnapi köszöntésére. A szakmai szervezet minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár, melyek szigorúan csakis kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
A versenykiírásban idén megkötötték, hogy az elkészült tortáknak ún. szuperélelmiszereket is kell tartalmazniuk. Négy alapanyagkosarat hoztak létre, melyekből legalább kettőt kellett valamit választaniuk a versenyzőknek a torták elkészítéséhez. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.
Az alapanyagkosarak:
A kötelező alapanyagkosárból többen is választották a fekete ribizlit, de népszerű volt még az áfonya, a mogyoró és a mandula használata is. (A magyar konyhában gyökér nélküli, de évek óta trendi édesburgonya nem volt olyan népszerű.)
A győztes torta minden évben háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg. Az első fordulóban anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolják a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében, ekkor a zsűri már az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újraértékeli.
A legjobb végül az Mákvirág fantázianevű torta lett, mely a váci Édes Vonal cukrászához, Kovács Alfréd nevéhez köthető. A torta “a mákos tészta emlékét”, “a kertben leszakított fekete ribizlit” és “a friss süteménnyel kínáló nagymamát” idézi meg – írja a Cukraszat.net
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája-versennyel.
Az idei nyertes torta a Zöld Málna lett, melynek alkotói, Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszottak. A zöld pisztácia-mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval, és megjelenik a piskótában is, liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. Egy szelet energiatartalma mindössze 232,4 kcal, szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis cukorbetegek számára is jó választás lehet.
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.