Magic Kovács Miklós 2024. 09. 19.

Brutálisan menő ez a titánból készült bringa

Láttunk már 3D-nyomtatott titánkormányokat, kormányszárakat és vázelemeket, de a Reactor Aero új szintre emeli a titánbringa koncepcióját.

A New York állambeli No. 22 Bicycle Company új prototípusa olyan, amilyennel Batman is tekerhetne a rosszfiúk után. A cég a világon elsőként készít 3D-nyomtatott titán országúti kerékpárokat. 

Először is fontos megjegyezni, hogy az Aerót vázszettként árulják, nem pedig komplett kerékpárként. A titánváz előséségét pedig elhappolta már a brit Renishaw gyártócég egyedi MX-6 Evo hegyi kerékpárja. A 3D-nyomtatás viszont valóban egyedi és új.

Az “Aero” elnevezés a fejlett aerodinamikai kialakításra utal, az előzetes tesztek állítólag 30-40%-os légellenállás-csökkenést mutattak a No. 22 meglévő Reactor modelljéhez képest, amely szintén titánból készül.

Brutálisan menő ez bringa tisztán titánból

A bemutatott vázprototípust szinte teljes egészében egy darabban nyomtatták, precíziós lézerrel szelektíven olvasztva meg a titánport. Kivételt képezett a karbonból készült üléscső, amelyet a July Bicycles készített a No. 22 számára. A sorozatgyártású változatot viszont több részletben fogják nyomtatni, majd ezeket összehegesztik.

A cég szerint a 3D-nyomtatásos megközelítés lehetővé teszi, hogy belső támasztószerkezeteket adjanak a vázhoz, pontosan ott, ahol szükséges. Ennek eredményeként a váz könnyű marad, miközben merevséget biztosít olyan területeken, ahol ez szükséges.

Brutálisan menő ez bringa tisztán titánból

Az Aero egyéb jellemzői közé tartozik a teljes belső kábelvezetés, a tárcsafék-kompatibilitás, a 34 mm-es országúti gumik befogadására alkalmas hely, az első és hátsó átmenő tengelyek, valamint az egyedi titán fejcső és kormányszár.

A modellre csak az előleg 1000 dollár (354 000 forint), amely a kiviteltől, mérettől függő 10 000-15 000 dolláros (3,5-5,3 millió forint) teljes ár részét képezi.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: No. 22 Bicycle Company