Life Fehér Patrik 2024. 09. 24.

Hallgasd meg a legújabb Mozart-művet!

Wolfgang Amadeus Mozart egyik ismeretlen, elveszett művére csak nemrég bukkantak rá, és alig pár napja hallhatta először a közönség.

Azt az elhunyt popsztárok esetén már megszokhattuk, hogy időről időre előkerülnek a “fiókokból” rögzített, de kiadatlan dalok, esetenként teljes albumok. Az azonban nem megszokott, hogy egy több mint 230 éve elhunyt zeneszerzőnek bukkanjon fel új műve.

Pedig épp ez történt Wolfgang Amadeus Mozarttal. Az osztrák zeneszerző, aki már egészen gyerekkorában megmutatta zsenialitását, komoly zenei örökséget hagyott az utókorra. Eddig azonban nem ismertünk tőle mindent: a lipcsei városi könyvtárakat működtető szervezet ugyanis még múlt csütörtökön jelentette be, egy kb. 12 perces, hét tételből álló, vonóshármasra írt műre bukkantak, melyet valamikor az 1760-as években, azaz legfeljebb korai tinédzserkorában alkothatott Mozart.

Hallgasd meg a legújabb Mozart-művet!

Maga a mű kottája nem Mozart keze munkája, a Ganz kleine Nachtmusik című alkotás egy 1780-as évekbeli másolatban maradt fenn a The Guardian beszámolója szerint.

Hallgasd meg a legújabb Mozart-művet!

A lipcseiek nem is tétlenkedtek, a helyi opera zenészei a bejelentést követő szombaton be is mutatták a régi-új művet:

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Sebastian Willnow/picture alliance via Getty Images