Life Fehér Patrik 2023. 08. 03.

Rájöttek a lottó titkára, így lehet biztosan nyerni

Két egyetemi kutató mélyen beleásta magát a lottózásba az Egyesült Királyságban. Rájöttek arra, hogyan lehet minden sorsoláson nyertes szelvényük.

Arra az esély, hogy megnyerjük bármelyik lottó főnyereményét, elképesztően kicsi az esély. Arra már nagyobb, hogy kisebb összeget nyerjünk, de ezek a játékok mind-mind úgy vannak kitalálva, hogy hosszabb távon a szervező, a szerencsejátékot felügyelő cég járjon jól.

Nincs ez másképp az Egyesült Királyság nemzeti lottójánál sem, mely 1994 óta fut: az ő játékukban 59 szám közül kell eltalálni hatot a fődíjhoz, de már a háromtalálatos is fizet valamennyit. Aki csak két számot talál el, az sem csüggedhet feltétlenül: ők a következő sorsolásra ingyen kapnak egy új szelvényt gépi számokkal, azaz teljesen véletlenszerűen ikszelt számokkal ismét játszhatnak.

Hat számot eltalálni az 59-ből könnyebb, mint 5-öt a 90-ből, talán ezért is lehet, hogy egyetemi szinten próbálták megfejteni a lottó titkát a szigetországban. A Manchesteri Egyetem két matematikusa, David Cushing és David Stewart elő is állt egy tanulmánnyal, melyben kijelentik:

ahhoz, hogy hazájuk lottóján biztosan nyerjen valaki, legalább 27 szelvényt meg kell játszaniuk.

Fontos azonban kiemelni, hogy a győztes szelvény nyereménye nem feltétlenül fedezi a teljes kiadást (27 szelvény esetén 54 fontot, azaz 24 ezer forintot), kutatásuk csak arra vonatkozott, hogy találjanak biztosan nyerő szelvényt is tartalmazó kombinációt – náluk pedig már a kéttalálatos is nyerő szelvény az említett ok miatt. Ez összejött nekik, sőt, közölték is, mely 27 szelvényt kell megjátszani ahhoz, hogy abból legalább egy nyerjen.

Rájöttek a lottó titkára, így lehet biztosan nyerni

A két matematikus véges geometriai eszközök segítségével végezte kutatását, melyben a lottószámokat geometriai formák segítségével vizualizálták. Ennek segítségével állapították meg azt is, hogy 26 szelvénnyel még nem lehet biztosra menni, ami a nyerési esélyeket illeti, 27-tel viszont már igen.

Akinek tehát az a fontos, hogy a pénzügyi buktától függetlenül örülhessen a sorsolás után, a fenti táblázatot követve biztosra mehet az Egyesült Királyságban. Magyarországon a hatoslottó esetében nem működne ez a módszer, pedig adná magát, hogy csapjuk le a táblázat utolsó szürke blokkját és nézzük 1-től 45-ig a számokat. A hazai lottón azonban semmire nem mennék a kéttalálatos szelvényekkel, ez a módszer pedig csak azokat nézte.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Getty Images